-0.8 C
Deva
miercuri, martie 29, 2023

(VIDEO) Cum s-a lucrat la mănăstirea „Arsenie Boca” de la marginea Devei

  • Prima mănăstire ortodoxă care va fi ridicată în Deva se află în șantier din anul 2021, pe Dealul Paiului de la marginea municipiului.

Proiectul Episcopiei Devei și Hunedoarei poartă numele Așezământul „Părintele Arsenie Boca” și va cuprinde, potrivit planurilor, o mănăstire, o școală de clasele 1 – 12, un azil pentru vârstnici și un spital de îngrijiri paliative.


El va fi construit pe un teren de circa 11 hectare, aflat la marginea Devei și traversat de un drum local care urcă de la intrarea în municipiu, dinspre Sântuhalm (pe Drumul Național 7), și coboară apoi în satul Cristur, spre Hunedoara (pe Drumul Județean 687).

În cei doi ani de la începerea lucrărilor au fost finalizate o biserică de lemn și multe fundații și demisolul mănăstirii.

„Aşezarea monahală se va înscrie în tipologia tradiţională consacrată a incintelor mănăstireşti în stil neo-brâncovenesc, cu elemente şi rezolvări tehnice adaptate contemporaneităţii şi spiritului locului. În centrul incintei se va realiza biserica ortodoxă, având capacitate de maxim 250 persoane”, se arăta în tema de proiectare.

În etapele următoare ridicării mănăstirii vor fi construite centrul de tineret şi spitalul paleativ, anunțau reprezentanții Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Potrivit acestora, costurile ridicării Aşezământului „Arsenie Boca” sunt finanţate din fondurile alocate de Episcopia Devei şi Hunedoarei, din donaţii şi din fonduri publice alocate de autorităţile locale din Deva și județene, de Secretariatul de Stat pentru Culte și prin programele de finanţare nerambursabilă.

„Lucrările sunt complexe și vor necesita timp, resurse materiale și efort”, informa, în 2022, preotul Gabriel Miricescu, reprezentant al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente