33.3 C
Deva
sâmbătă, septembrie 23, 2023

(VIDEO) „Farmacistul” din Munții Metaliferi. Un român dezleagă tainele naturii sălbatice

  • Mircea Vasiu, un fost miner din ținutul aurului din Munții Metaliferi, trăiește într-un loc retras de pe valea Musariului din Hunedoara, pe un petec de pământ înconjurat de întinderi mari de pădure, rar călcate de oameni. Localnicul a cutreierat toate dealurile și codrii din ținutul minelor de aur ale Bradului în căutarea plantelor de leac.

Mica sa gospodărie, formată din două rulote, o magazie, vatra unei case vechi, un petec de pământ și o fostă intrare într-o mină de aur săpată de bunicul său, a devenit în ultimii ani și o grădină a plantelor sălbatice, din care fostul miner le transformă în tot felul de tincturi, alifii și rețete de leac, unele cunoscute din copilăria sa.


„Din 16 plante pe care le cresc în grădina mea, cimbru, salvie, isop mărar și altele am făcut o rețetă proprie de vegeta, fără E-uri, o vegeta naturală pe care nu o găsești în magazine. Din alte plante, vreo 60, încerc acum să fac o tinctură – un bitter (n.r. preparat de plante medicinale)– cum se spune, bun pentru numeroase afecțiuni, pe care, bineînțeles, o să îl testez pe mine mai întâi”, spune Mircea Vasiu.

Spre deosebire de numeroși români, care trec nepăsători pe lângă micile comori ale naturii descoperite la tot pasul în păduri, Mircea Vasiu s-a dedicat cunoașterii plantelor de leac. Una dintre plantele pe care fostul miner le-a descoperit în pădurile din ținutul aurului a fost untul pământului, folosit în tratarea afecțiunilor reumatice.

„Se găsește foarte greu și numai în anumite zone și după care sapi până la doi metri pentru a-l scoate din pământ. După ce l-am cules, lăsând însă o parte din ramificațiile sale în pământ pentru ca planta să continue să crească, am păstrat untul pământului într-un borcan cu alcool, pentru că altfel el produce un fel de mâncărime. Pus în alcool își pierde acest efect, dar intră în piele și este foarte bun pentru afecțiuni ca reumatismul, varice, dureri de oase, mușchi blocați și altele”, spune Mircea Vasiu.

Orice plantă, chiar și cele mai banale, pot fi folosite pentru îmbunătăți starea de sănătate a oamenilor, adaugă Mircea.

În jurul micii sale gospodării, pe care vrea să o transforme într-un muzeu dedicat mineritului și într-o farmacie a naturii, se află mai multe foste intrări în minele de aur ale Bradului (video), dar și vechea biserică a minerilor, Ruda 12 Apostoli, ridicată în primii ani ai secolului al XX-lea.

În același ținut sălbatic, acoperit de păduri pline de secrete, se află și rămășițele unei așezări antice de mineri, înființată de romani, și galeria antică Treptele Romane.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente