0.1 C
Deva
miercuri, martie 29, 2023

(VIDEO) Feerie pe Lacul Cinciș. Cum arată „litoralul Hunedoarei”, după ninsori

Ninsorile au schimbat înfățișarea cenușie a malurilor lacului Cinciș și au atras turiști dornici să se bucure de zăpadă și de natură, în zona de agrement aflată la circa 10 kilometri de Hunedoara, pe valea Cernei.

Barajul Cinciş a fost construit în timp record la începutul anilor ´60, pe Valea Cernei, pentru a alimenta cu apă Hunedoara și combinatul siderurgic.


Lacul său de acumulare are o întindere de peste 250 de hectare şi o capacitate de aproape 30 de milioane de metri cubi de apă şi a înghiţit în anii ´60 vetrele satelor Cinciş, Valea Ploştii, Baia lui Crai, Moara Ungurului şi Ciuleni, aşezări vechi din Ţinutul Pădurenilor.

Tot atunci, pe un deal aflat în apropierea barajului, a fost înființat satul Cinciș Cerna (video). Aici, peste o sută de gospodării au fost construite în ritm alert, din vara anului 1962, unde aveau să fie mutați localnicii din satele care urmau să ajungă sub ape.

Ruinele a două biserici, una ortodoxă şi cealaltă romano-catolică au rămas abandonate în coada lacului Cinciș, unde se afla satul Baia Craiului.
A treia biserică, veche din vremea Huniazilor, a fost demolată, înainte ca locul să fie înghiţit de ape, chiar dacă localnicii s-au opus distrugerii acesteia. Unii cercetători au susţinut că aici ar fi fost înmormântată Elisabeta Morsinai, mama lui Ioan de Hunedoara, care ar fi fost originară din Cinciş.

Cu timpul, lacul Cinciş din Hunedoara a devenit o zonă de agrement tot mai populară, iar după 1990, malul său drept a fost invadat de construcţii, cele mai multe fiind case de vacanţă.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente