-9.5 C
Deva
miercuri, februarie 8, 2023

(VIDEO) Gările părăsite din orașele Hunedoarei

Gările mai multor oraşe hunedorene, animate în trecut de mii de localnici, în special de navetişti, au rămas pustii, cu clădirile puse sub lacăt şi lăsate să se ruineze. Unii dintre localnici privesc uluiţi vechile clădiri de călători şi le deplâng soarta, chiar dacă recunosc că şi-au pierdut demult interesul pentru călătoriile cu trenul.

În Lupeni, un municipiu cu peste 23.000 de locuitori, cele două gări, scoase din uz, au rămas pustii. De peste cinci ani, pe calea ferată Livezeni – Lupeni, electrificată, nu mai circulă trenuri de călători. Clădirea CFR de la intrarea în oraş a fost reparată în ultimii ani, după ce localnici s-au plâns de starea dezastruoasă în care ajunsese. A rămas însă pustie şi a redevenit un focar de mizerie. La celălalt capăt al municipiului, gara din cartierul Bărbăteni este pusă sub lacăt. A fost construită în anii ´80, dar nu şi-a mai arătat utilitatea. Pe liniile ferate din Valea Jiului pot fi văzute, din ce în ce mai rar, garnituri de marfă care pleacă din minele Lonea, Vulcan şi Lupeni, spre termocentrala din Paroşeni.


Oraşul Haţeg a fost traversat de calea ferată Subcetate – Caransebeş, inaugurată în 1908 şi faimoasă pentru sectorul dotat cu cremalieră. Tot atunci, a fost inaugurată şi gara Haţeg, o clădire de epocă în faţa căreia se întindeau cinci linii ferate. Circulaţia trenurilor pe calea ferată Subcetate – Caransebeş a fost închisă, pe bucăţi, de la sfârşitul anilor ´70 până în anii 2000. La peste două decenii de la închiderea circulaţiei feroviare, gara Haţeg a rămas pustie. În faţa ei, peronul şi liniile ferate ruginite au fost acoperite cu buruieni. Faţadele monumentului vechi de peste un secol s-au scorojit, tocăria a putrezit, iar acoperişul a suferit stricăciuni. Foişorul de lemn al gării, ridicat odată cu clădirea, a rezistat timpului deşi se află şi el într-o stare avansată de degradare. Liniile ferate şi câteva instalaţii feroviare se mai întind pe câteva sute de metri în stânga şi în dreapta clădiri.

Gara Brad se numără printre cele mai vechi clădiri de călători din România. A fost inaugurată în urmă cu 125 de ani, odată cu calea ferată Brad – Sântana şi a rămas un simbol al municipiului de la poalele Metaliferi. Clădirea staţiei CF a intrat în reparaţii capitale în 2016, iar lucrările, finanţate de CFR cu peste un milion de lei, s-au întins pe aproape trei ani. Lucrările de reabilitare a spaţiilor din interiorul clădirii sunt, însă, oprite din 2019. Cele mai multe încăperi au rămas neamenajate, iar o suprafaţă mare din tavan s-a prăbuşit. În apropierea gării, alte clădiri feroviare vechi de peste un secol s-au ruinat, iar piaţa şi parcul din faţa staţiei CFR au rămas neamenajate. Clădirea a rămas închisă în aşteptarea continuării reparaţiilor. În prezent, un tren de călători mai pleacă din Brad spre Ineu, dar cel mai adesea gara este pustie. Aproape nimic nu mai aminteşte de forfota din jurul staţiei CFR din urmă cu trei decenii, când calea ferată Deva – Brad şi exploatările miniere se aflau în funcţiune, iar peroanele erau aglomerate de navetişti. În Brad s-a păstrat linia de cale ferată îngustă Brad – Crişcior, folosită în scop turistic.

De la începutul anului 2018, odată cu închiderea circulaţiei feroviare pe ruta Simeria – Hunedoara, niciun tren nu a mai ajuns în gara municipiului Hunedoara. Peroanele staţiei CFR au rămas pustii, iar clădirea de călători, cu o arhitectură deosebită, a fost pusă sub lacăt şi lăsată „în conservare”. Astfel că abandonarea clădirii a accelerat degradarea şi vandalizarea acesteia. Frescele din anii ´50 care îi împodobesc pereţii şi-au pierdut coloritul şi au fost distruse parţial de umezeală. O stea socialistă, acum ruginită, atârnă încă în turnul gării, deasupra orologiului stricat, amintind de epocile trecute. Din 1884, odată cu inaugurarea Uzinelor de Fier ale Hunedoarei, trenurile au circulat aproape neîntrerupt pe ruta Hunedoara – Simeria. De la începutul anilor 1900, timp de un secol, o altă cale ferată lega Hunedoara de Ţinutul Pădurenilor, unde se aflau bogatele zăcăminte de fier de la Ghelari.

Calea ferată minieră Hunedoara – Ghelari, cu ecartament îngust, a fost dezafectată la mijlocul anilor 2000, iar traseul ei spectaculos este folosit în prezent de localnicii amatori de drumeţii. Gara mică a Hunedoarei, aflată în vecinătatea Castelului Corvinilor, a dispărut şi ea.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente