15.6 C
Deva
sâmbătă, iunie 3, 2023

(VIDEO) Hațeg, orașul înconjurat de atracții turistice valoroase

  • În ultimul deceniu, turismul a luat din nou avânt în Țara Hațegului, iar împrejurimile Hațegului au fost împânzite de pensiuni.

Orașul Hațeg, vechiul târg din Țara Hațegului, s-a dezvoltat mai puțin în deceniile de comunism, spre deosebire de majoritatea orașelor din Hunedoara, care gravitau în jurul minelor de cărbune din Valea Jiului, a minelor și uzinelor metalurgice din zona Hunedoarei și a zăcămintelor de aur, argint și cupru din Munții Metaliferi.


Amenajările hidroenergetice de pe râurile Mare (Retezat) și Strei, fabricile de bere și conserve și agricultura au susținut însă economia orașului până la sfârșitul secolului XX. În ultimii ani, orașul Hațeg a devenit un pol turistic al județului Huendoara. Zeci de localnici și-au înființat pensiuni, unii transformându-și casele în locuri de cazare pentru turiștii care ajung în Țara Hațegului.

Orașul nu a fost atestat ca stațiune turistică, la fel cum sunt orașele din Valea Jiului, iar cel mai adesea este doar loc de tranzit pentru călători. Însă în împrejurimile sale, la mai puțin de o jumătate de oră de mers cu mașina se află câteva locuri unice în România.

Colonia Ulpia Traiana Sarmizegetusa, orașul antic întemeiat de împăratul Traian în primii ani după războaiele daco-romane de la începutul secolului al doilea, se află la circa 15 kilometri de Hațeg, pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Aici călătorii găsesc rămășițele uneia dintre cele mai prospere așezări antice de pe teritoriul României.

Mănăstirea Prislop, cel mai căutat loc din Țara Hațegului, datorită călugărului Arsenie Boca (1910 – 1989) se află la circa 10 kilometri de centrul orașului Hațeg, la marginea satului Silvașul de Sus. Mii de oameni vin la Mănăstirea Prislop pentru a vizita biserica medievală și mormântul duhovnicului.

Biserica medievală Densuș, unică în România prin arhitectura și vechimea sa, se află la circa 15 kilometri de Hațeg. În zidurile ei au ajuns blocurile de calcar, leii de marmură şi monumentele funerare din fostul oraş antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi, probabil, de la ruinele altor aşezări dacice şi romane din zonă.

O mulțime de castele din secolele trecute împânzesc Țara Hațegului. Câteva dintre ele, ruinate cu timpul, au fost reabilitate pentru a fi redate turismului. Castelul Kendeffy, cel mai important dintre ele, se află la doar cinci kilometri de Hațeg, iar în apropierea sa poate fi văzut castelul Nopcsa din satul Săcel. Ambele monumente impresionează prin arhitectura lor.

Vârfurile înzăpezite ale Retezatului domină din depărtare priveliștea orașului Hațeg, locul de unde pornesc drumurile cele mai populare spre Parcul Național Retezat: pe văile Râușorului și Râului Mare, și pe valea Nucșoarei.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente