- O mulțime de izvoare au fost amenajate în anii ’60 în cartierele din orașul muncitoresc Hunedoara, aflat atunci în plină expansiune, datorată extinderii și dezvoltării combinatului siderurgic.
Unele au supraviețuit timpului, dar în ultimii ani au fost din ce în ce mai rar folosite de localnici.
Apa lor nu este potabilă, potrivit autorităților sanitare.
Sursele de apă s-au colmatat, calitatea apei a scăzut și a făcut ca aceasta să nu mai fie recomandată consumului. Construcțiile care le încadrau s-au degradat și au fost cuprinse de mizerie.
Unul dintre cele mai cunoscute izvoare din Hunedoara (video), amenajat în 1968, a fost folosit ani în șir de localnicii din cartierul O.M. (Orașul Muncitoresc Hunedoara), dar și de elevii școlilor din apropiere. În ultimii ani, locul a oferit trecătorilor o priveliște dezolantă.
„Oamenii sunt vinovați pentru mizerie, dar nu și pentru faptul că băltește apa. Acolo este un canal de scurgere care nu a mai fost curățat de când a fost făcut. Și izvorul s-a colmatat și ar fi trebuit curățat de prin anii ’90. Acum, însă, apa iese din pământ în partea de sus a construcției și se scurge peste zid formând o baltă, unde localnicii aruncă gunoaie”, spune unul dintre localnici.
Alți hunedoreni povestesc că izvorul era locul unde veneau în pauzele școlare pentru a bea apă, ori își făceau provizii, atunci când era oprită furnizarea apei în cartier. Soarta izvorului abandonat s-ar putea schimba, susțin autoritățile locale.
„Vom încerca să găsim soluții printr-un proiect cu finanțare europeană pentru reabilitarea izvorului, proiectul incluzând captarea apei, potabilizarea acesteia, restaurarea zonei construită în anul 1968, redându-i strălucirea și faima de odinioară”, a afirmat primarul Dan Bobouțanu.
În cartierul Buituri, un alt izvor amenajat în urmă cu aproape șase decenii este încă folosit de localnici. „Unii mai beau apă de aici, iar cei care mai avem animale le aducem aici la adăpat sau luăm pentru animale”, spune Ioan, un alt localnic din Hunedoara.
Izvorul care dă numele zonei „la izvor” aflat la ieșirea din Hunedoara, pe drumul spre Deva, este încă folosit, chiar dacă locul din jurul său nu excelează deloc în ce privește curățenia.
„În trecut, când nu erau atâtea spălătorii auto, unii localnici își aduceau aici mașinile pentru a le spăla. Nu mai bem apă de aici, dar o mai folosim pentru a ne răcori, vara”, povestește un hunedorean.
Izvoare din Hunedoara, cu apă nepotabilă
Și în curtea Castelului Corvinilor, a funcționat un izvor până în urmă cu circa un deceniu. Un alt izvor, folosit de localnici, s-a păstrat în condiții bune pe marginea șoselei, la intrarea în satul Teliucu Inferior, învecinat Hunedoarei.
Direcția de Sănătate Publică Hunedoara a anunțat, de mai multe ori, în ultimii ani că majoritatea celor peste 200 de fântâni și izvoare publice din județul Hunedoara nu furnizează apă potabilă.
Calitatea apei nu este corespunzătoare, deoarece majoritatea izvoarelor au parametrii bacteriologi ridicați și ar putea produce astfel afecțiuni digestive. Alte izvoare conțin nitriți și nitrați.
De asemenea, multe izvoare se află în apropierea unor surse de poluare ori au conductele, zidăria, spațiile de umplere defecte sau absente. Nu sunt îngrădite și nu au avut loc lucrări pentru creșterea calității apei.
Autoritățile sanitare nu recomandă localnicilor să bea apă din aceste izvoare.