19.9 C
Deva
luni, iunie 5, 2023

VIDEO Pasajul verde pentru animale, peste Autostrada Lugoj – Deva, la doi ani de la construcție

Lotul 4 al Autostrăzii Lugoj – Deva, întins pe 22 de kilometri între Şoimuş şi Ilia, a fost deschis circulaţiei rutiere în august 2019, după cinci ani de la începerea lucrărilor. Tot atunci a fost finalizat ecoductul de la Brănişca, o construcţie formată din două tuneluri cu o lungime de aproximativ 100 de metri, unul pe fiecare sens.

Deasupra lor a fost amenajat un dâmb înierbat, culoarul de migrare al carnivorelor mari. Ecoductul de la Pădurea Măgura Brănişca, dotat cu panouri fono-absorbante şi asigurat cu plase de protecţie împotriva pătrunderii animalelor, facilitează deplasarea animalelor între zona Munţilor Apuseni şi Valea Mureşului (Carpaţii Meridionali).


La scurt timp de la finalizarea construcţiei, „podul verde” peste autostradă, de la marginea satului Brănişca, şi-a dovedit utilitatea, susţineau reprezentanţii organizaţiei de mediu WWF România. „Urme de animale sălbatice traversând ecoductul de la Brănişca, primul pod verde din România construit peste lotul IV al viitoarei autostrăzi Lugoj-Deva: deşi e construit recent şi animalele au nevoie de timp să-şi ajusteze traseele, ecoductul este deja circulat intens de speciile sălbatice din zonă, precum căprior, porc mistreţ, pisică sălbatică, viezure. Pentru a supravieţui, animalele au nevoie de conectivitate. Podurile verzi le pot oferi acest vital „permis de liberă trecere” peste autostradă. Iar pentru şoferi – siguranţă sporită”, arăta WWF România, în 2019.

Numeroase urme de animale pot fi văzute şi în prezent pe solul „pasajului verde”, la doi ani de la amenajarea sa. Însă unele dintre cele peste 100 de panouri fonoabsorbante care îl delimitează s-au degradat şi s-au desprins. Unul dintre ele s-a prăbuşit cu totul, fie din cauze naturale (alunecări de teren, vânt), fie în urma unor acte de vandalism. Şi gardul de sârmă care înconjoară ecoductul este doborât şi rupt în mai multe locuri. Astfel, prin spărturi, animalele sălbatice pot ajunge cu uşurinţă pe autostradă.

Sectorul se află în garanţie, iar constructorii săi (UMB) vor trebui să ia măsuri pentru remedierea defecţiunilor, a informat Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara.

Alte două „poduri verzi” asemănătoare au fost construite pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva, în zona localităţii Holdea.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente