15.6 C
Deva
duminică, iunie 4, 2023

(VIDEO) „Refugiații” din Aninoasa. Cum trăiesc oamenii mutați în locuințele modulare, după cutremurele din februarie

  • În urmă cu o lună, o tânără s-a mutat cu soțul și cu fetița de trei ani într-un container modular, după ce autoritățile au decis că locuința lor din Colonie, la fel ca și cele din 11 blocuri vechi de peste un secol, unde stau peste 500 de oameni, sunt vulnerabile și se pot prăbuși, în urma unor cutremure sau din alte cauze.

„În cele 11 blocuri, cu câte un etaj fiecare, aflate grupate în zona Colonie a orașului, locuiesc 562 persoane, dintre care 118 sunt copii. Asupra stării tehnice a clădirilor, construite în urmă cu peste 100 de ani, nu s-a intervenit niciodată, astfel că acum, pentru cele 182 de familii, trebuie aplicată procedura evacuării”, informa atunci Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Hunedoara.


Oamenilor care au vrut să se mute le-au fost puse la dispoziție câteva astfel de containere. Construcțiile au fost racordate la utilități, fiind dotate cu necesarul de cazarmament, informa Prefectura județului Hunedoara.

Vreo 11 sunt funcționale, iar altele au fost aduse pe un teren din curtea fostei mine, dar lăsate să își aștepte ocupanții. Așadar, 10 – 11 familii au rămas în containerele modulare, amplasate pe terenul de sport al școlii din Aninoasa.

Oamenii au mobilat boxele și le-au făcut locuibile, chiar dacă, spun ei, au reușit să înghesuie doar câteva lucruri în ele.

„Am luat decizia să ne plecăm din locuința noastră din colonie, după ultimul cutremur, care a avut loc pe la unu noaptea. Acum, de o lună trăim eu cu soțul și cu fetița într-un container modular, iar socrii în cel învecinat. Este foarte dificil, pentru că spațiul este mic, seara este gălăgie. Nu sunt condițiile la care speram, a plouat prin acoperiș și a trebuit să acoperim boxa cu o prelată. Dar poate situația noastră se va schimba și ne vom putea muta în alte locuințe”, spune Bianca, una dintre locatarele containerelor modulare.

Oamenii povestesc că în urma cutremurelor din luna februarie, starea de degradare a clădirilor din vechea colonie din Aninoasa s-a accentuat.

„Au crăpat pereții, tavanele au cedat, nu mai era de locuit acolo, așa că am decis să ne mutăm aici. Soțul se mai întoarce însă în vechea locuință, pentru că acolo avem „vizitatori”, veniți la furat. Este greu și aici, gălăgie, spațiu mic, ne spălăm la lighean”, spune Rodica, o altă locatară.

Oamenii speră fie ca vechile clădiri din colonie să fie consolidate, pentru a se putea întoarce cât mai repede în fostele cămine, ori să primească locuințe într-un bloc social aflat în șantier, în Aninoasa.

Începând din 2019, după ce mai multe acoperișuri s-au prăbușit sub greutatea zăpezii, autoritățile din orașul minier au reabilitat fonduri guvernamentale, zece astfel de clădiri din colonia din Aninoasa, însă nu au mai obținut finanțare pentru restul clădirilor degradate, unele în pericol de prăbușire.

„Sperăm să nu ne prindă toamna aici, dar nici vara nu ne va fi mai bine. Sunt containere făcute din materiale care, atunci când vor începe să degaje căldură, nu o să mai putem intra în ele. O să ajungem să dormim în corturi”, spune Moti, un alt localnic.

„La iarnă ne va fi și mai greu, vom îngheța în aceste cutii de tablă”, crede Iuliana, o altă locatară în container.

În luna martie, în curtea fostei mine din oraș, alte 18 containere modulare au fost amplasate de autorități, cu mare fast, pentru locatarii coloniei din Aninoasa, care vor să se mute. Amplasarea containerelor modulare a fost efectuată de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, la această acțiune fiind implicate mai multe unități teritoriale din țară, informa Prefectura județului Hunedoara.

În prezent, toate containerele sunt pustii, la fel ca majoritatea fostelor clădiri miniere părăsite în împrejurimile lor.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente