15.6 C
Deva
duminică, iunie 4, 2023

(VIDEO) Sat superb din Ținutul Pădurenilor, trezit la viață. Casele vechi de peste un secol vor fi restaurate

  • Mai multe case și o fostă moară din satul Runcu Mare vor fi restaurate, printr-un program finanțat de Uniunea Europeană.

Satul Runcu Mare din Hunedoara este atestat din secolul al XV-lea ca posesiune a familiei Huniazilor. Localnicii s-au ocupat de-a lungul timpului cu munca în pădure și în minele din împrejurimi. Fiind într-o zonă neprielnică agriculturii și izolată, comunitatea din Runcu Mare a avut mai puține perspective de dezvoltare. Numărul localnicilor s-a împuținat, iar cei mai mulți dintre ei sunt vârstnici.


În satul de pe valea Runcului s-au păstrat însă o mulțime de case vechi de peste un secol, construite de meșterii locali din lemn și piatră, care au rezistat trecerii timpului.

„În urmă cu un secol, când localnicii le-au ridicat, construcția unei case putea dura și cinci ani, pentru că lemnul era cioplit manual și nu erau materialele și uneltele moderne de construcție, ca gaterul”, relata Ciprian Achim, primarul comunei Lelese.

Opt dintre casele vechi din Runcu Mare au fost incluse pe „Ruta satelor cu arhitectură tradițională”, un proiect sprijinit de Uniunea Europeană, prin care vor fi restaurate și puse în valoare. Lucrările derulate prin Programul Național de Redresare și Reziliență sunt în curs de avizare și vor fi scoase la licitație publică în primăvara acestui an, spune Ciprian Achim, primarul din Lelese.

Unii localnici din satul din Ținutul Pădurenilor speră că restaurarea caselor vechi și a unei foste mori de la intrarea în sat va anima locul retras și va aduce turiști în localitate.

Drumul forestier de 15 kilometri care pornește de la Furnalul din Govâjdia spre satul Runcu Mare se află în șantier și va fi asfaltat, iar două dintre bisericile satului au fost renovate recent. A treia biserică, ridicată la capătul satului dinspre Vadu Dobrii, a rămas însă uitată, deși este cel mai prețios monument al satului.

Biserica de lemn a aparţinut cătunului Goruia şi a fost aşezată în 1887 pe locul unui lăcaş vechi din 1560, însă de la mijlocul secolului trecut aici nu mai au loc slujbe religioase.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente