15.6 C
Deva
duminică, iunie 4, 2023

(VIDEO) Tenebrele Minei Petrila. Un altfel de muzeu, împânzit de ruine ale unei epoci apuse

  • Mina Petrila din Valea Jiului a fost închisă definitiv la sfârșitul anului 2015, după un secol și jumătate de existență, iar spre deosebire de alte exploatări miniere, perimetrul nu a mai fost ecologizat pentru a fi redat circuitului economic. În schimb, autoritățile au plănuit transformarea vechilor clădiri miniere în atracții turistice.

În urmă cu un an, Consiliul Judeţean Hunedoara a achiziționat, de la Societatea Națională de Închideri de Mine din Valea Jiului (SNMIVJ), cele 16 hectare de teren ale fostei platforme miniere și clădirile de pe teritoriul acesteia.


Unele construcții (clădirea compresoarelor vechi, fostele ateliere mecanice, puţul nou cu schip, puţul central) erau deja clasate ca monumente istorice de categoria a doua și au fost incluse în „Ansamblul istoric Mina Petrila”, demolarea lor fiind oprită.

Consiliul Judeţean Hunedoara a plătit circa 1,5 milioane de lei pe monumentele de arhitectură industrială și pe terenul fostei mine și a anunțat reabilitarea lor, pe fonduri europene, pentru a putea fi folosite ca destinații turistice și culturale. Autoritățile au promis, de asemenea, ecologizarea terenurilor fostei exploatări, pentru a putea fi folosite de agenții economici.

În ultimul an, fosta mină din Valea Jiului a găzduit câteva evenimente publice, iar în luna iulie 2023 aici va fi organizat chiar și un spectacol muzical, în cadrul festivalului „Opera Nights”. La începutul lunii mai, Consiliul Județean Hunedoara a instituit un program de vizitare a „Ansamblului istoric Mina Petrila” (zilnic între orele 9.00 și 17.00) și două trasee pe care turiștii pot să le parcurgă, pentru a vedea clădirile vechi ale fostei mine de cărbune.

„Traseul 1 din cadrul Ansamblului Istoric Mina Petrila cuprinde: Monumentul Minerului, mina şcoală, sala de apel a minerilor, Casa Pompadou – fosta sală a compresoarelor, Muzeul Salvatorului Mineri. Traseul 2: Monumentul Minerului – puţurile de extracţie – Puţul Centru şi Puţul cu Schip, ateliere, Galeria Deak, fosta staţie de ventilatoare a Minei Petrila”, se arată în hotărârea adoptată de Consiliul Județean Hunedoara.

La opt ani de la închiderea exploatării din Valea Jiului, noua mină – muzeu oferă oaspeților săi o priveliște dezolantă. Cele mai multe dintre construcțiile sale sunt în pragul ruinării, iar hoții au produs distrugeri iremediabile monumentelor.

Piese valoroase de inginerie au dispărut peste noapte, împreună cu instalațiile și piesele metalice, smulse din interiorul clădirilor.

Timpul nu a iertat nici el clădirile fostului complex minier. Acoperișurile și pereții unor construcții s-au prăbușit, din cauza degradării accentuate, iar o plimbare în interiorul acestora implică riscuri din ce în ce mai mari pentru oaspeții ansamblului.

„Clădirile sunt vechi și se pot prăbuși peste oameni, iar câinii mișună în preajma lor”, spune un localnic, care și-a făcut drum prin fostul perimetru minier, de pe malul Jiului de Est.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente