17.9 C
Deva
vineri, iunie 13, 2025

A murit fostul ministru hunedorean Gheorghe Homoștean

A murit George Homoștean (93 de ani), deveanul care a condus Ministerul de Interne între 1978 – 1987, în Guvernele Ilie Verdeţ şi Constantin Dăscălescu.

Născut la Deva, în 19 iunie 1923, s-a mutat în Alba Iulia începând cu 14 februarie 1968, odată cu constituirea judeţului Alba, ocupând timp de 10 ani funcţia de prim-secretar al judeţului. A fost veteran de război, fiind rănit în 1945, în Munţii Tatra şi până în prezent a fost preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război din Hunedoara. George Homoştean a fost ministru de Interne timp de un deceniu, iar ulterior, între 1988 – 1989 a fost ambasador la Praga.

Trecutul său din perioada cât a fost în guvern nu poate fi ”dezlipit” de ororile şi regimului comunist. De altefel, Parchetul General a solicitat şi obţinut, în ianuarie 2016, de la preşedintele României, formularea cererii de urmărire penală sub aspectul complicităţii la infracţiuni contra umanităţii în dosarul morţii disidentului Gheorghe Ursu, aflat în instrumentarea procurorilor Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Operațiunea Autobuzul

Numele lui George Homoștean este legat de intervenţia în forţă a autorităţilor în „Operaţiunea Autobuzul”. În august 1981, trei tineri cu vârste între 23 şi 32 de ani au furat arsenalul postului de miliţie din Pui şi au deturnat un autobuz care circula pe ruta Haţeg – Orîştie. Teroriştii au luat peste 40 de ostatici şi l-au obligat pe şofer să se îndrepte spre Timişoara, cu intenţia de a părăsi România. Operaţiunea „Autobuzul“, cum a fost cunoscută acţiunea miliţiei şi trupelor de securitate, a avut că rezultat împuşcarea „teroriştilor“, dar şi a câtorva dintre pasagerii autobuzului. Justiţia post-decembristă a dat o sentinţă în cazul lichidării aşa-zişilor terorişti. Conform unei sentinţe definitive şi irevocabile a Curţii Supreme, din 2002, Homoştean se face vinovat de coordonarea asasinării protestestarilor anticomunişti. George Homoştean a fost arestat la data de 26 ianuarie 1993 şi eliberat la data de 15 aprilie 1994, prin amnistiere, conform Decretului 11/1988, care prevedea la art. 2, că „se reduc cu jumătate, pedepsele cu închisoarea mai mari de 10 ani aplicate de instanţa de judecată”. Ulterior, prin decretul prezidenţial 952 din 27 noiembrie 2002, la propunerea Ministerului Justiţiei, a fost graţiat restul de pedeapsă rămas neexecutat. Fostul demnitar a păstrat tăcerea asupra celor petrecute în ziua de 23 august. În 26 aprilie 2010, fostul preşedinte Traian Băsescu i-a acordat lui Homoştean Ordinul „Virtutea Militară“, dar la scurt timp i-a retras decoraţia.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/