Debut în forţă. Vremea bună deschide oficial sezonul la rafting pe Jiu. Iar doritorii de adrenalină la cote maxime nu se lasă rugaţi de două ori.
Sezonul 2015 la rafting va lua startul la începutul lunii mai, cum altfel decât cu o coborâre în forţă pe defielul săpat de râu de-a lungul timpului. În rafting, coborârea se face cu bărci pneumatice speciale, de până la 12 persoane, la care se adauga obligatoriu un instructor. Valea Jiului este considerată de mulţi cea mai spectaculoasă zonă de rafting din România. Jiul are debit mare începând din primăvară până în toamnă, iar peisajul este spectaculos. Râul Jiu, în Defileul pe care l-a săpat între Munţii Vâlcan şi Parâng, de la Livezeni la Bumbeşti Jiu, este sectorul în care practicarea activităţilor de rafting se poate face în cele mai bune condiţii din ţară şi în cea mai mare perioadă a anului, din lunile martie/aprilie şi până în octombrie, cu o eventuală pauză in lunile iulie – august ale anilor mai secetoşi. Iar atracţii sunt suficiente pentru cei care se încumetă să se aventureze cu barca pe apele Jiului. Astfel, accesul este uşor chiar şi cu maşinile, traseul acvatic are o lungime totală de peste 40 km, iar cascadele, săritorile, meandrele şi viteza mare a apei asigură toate condiţiile pentru o activitate mai mut decât atractivă. Şi pe asta au mizat şi cei de la Transilvania Adventure, care vor organiza de la început de mai primele curse de rafting pe Jiu. Şi asta nu este tot, pentru că vor mai fi o grămadă de surrpize. “Primăvara începe frumos aici, la noi, la Transilvania Adventure. Că tot este vacanța de 1 Mai, pe lângă bucuria de a deschide sezonul de rafting, pregătim şi alte aventuri.
Vineri ne veți găsi în măruntaiele pământului, arătându-le turiștilor noștri ceea ce natura s-a străduit să construiască de-a lungul a milioane de ani. Stalactite, stalagmite, draperii parietale și tot felul de alte formațiuni îi așteaptă să fie fotografiate și arătate lumii întregi. Tot ei vor învăța că astfel de minunății naturale trebuie respectate de om, nu distruse, cum se întâmplă în cazul atâtor peșteri din țara noastră.
Drept surpriză le-am pregătit o tiroliană spectaculoasă: vor fi primii turiști din România care vor zbura de pe un masiv muntos pe altul, adică din munții Retezat în munții Vâlcan. Mai apoi, după atâta adrenalină, le-am pregătit un concurs de Stand Up Paddle (SUP), un sport care a prins avânt în întreaga lume, iar la noi e abia la început. Promitem, însă, că ne străduim să-i prindem din urmă pe ceilalți”, povesteşte Anamaria Sanda, director la Transilvania Adventure.
Dar, ca să ne întoarcem la rafting, sezonul va fi deschis sâmbătă, cu o aventură pe cinste.
De precizat că Defileul Jiului are cel mai ridicat grad de dificultate din România în ceea ce priveşte practicarea acestui sport iar pe traseul de 25 de kilometri sunt peste 80 de cascade. Viteza apei atinge, pe alocuri, 35-40 de kilometri la oră, iar adâncimea ei ajunge de la 15 metri până la câţiva zeci de centimetri, acolo unde râul este mai lat şi mai lin.