Încă de la primele ore ale dimineţii hunedorenii şi-au votat deputaţii şi senatorii care îi vor reprezenta în Parlamentul României în următorii patru ani.
Secţiile de votare s-au deschis la ora 07.00 dimineaţa. Startul alegerilor nu a fost lipsit de incidente. Două ștampile de control ale secțiilor de votare au fost confecționate duminică dimineața, după ce una dintre ele a fost aruncată, din greșeală, în foc, iar cealaltă a fost pierdută, însă procesul electoral nu a fost afectat și a început la timp, a informat Biroul Electoral Județean (BEJ) Hunedoara. „S-au luat măsurile care s-au impus. Procesul electoral nu a fost afectat și a continuat fără incidente în ambele secții de votare”, a precizat purtătoarea de cuvânt a BEJ Hunedoara.
La secția de votare nr. 12, de la Liceul Sportiv din Deva, nu a fost semnal bun la internet, fiind nevoie ca mai multe persoane să fie trecute pe procese verbale.
„Din patru persoane care au votat, una după alta, doar una a fost înregistrată electronic la intrarea în secție. Celelalte trei au fost trecute pe o hârtie, pe motiv că ”nu merge netul”. Dacă în Deva, reședință de județ, cade internetul, ce se întâmplă în secțiile din comune, unde nu este semnal? Dacă nu merge programul electronic de depistare a votului multiplu, atunci este foarte posibil să fie fraude”, a declarat unul dintre alegătorii care s-au izbit de această problemă.
Judecătorul Lucia Stanciu, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Județean (BEJ) Hunedoara, susține că sub nicio formă votul nu poate fi fraudat. „În situația în care un alegător a dat actul de identitate operatorului și s-a creat o disfuncționalitate a sistemului, s-au încheiat niște procese verbale în care au fost consemnate datele de identificare ale persoanei. Însă, în momentul în care sistemul a repornit, toate aceste date ce cuprind scanările actului de identitate, s-au transmis pe server. Deci nu există posibilitatea dublei operări. În momentul în care actul de identitate este citit, indiferent ce se întâmplă, toate datele sunt trimise pe server”, precizează judecătorul Lucia Stanciu.
Totodată, mai multe tablete prin care se face monitorizara în timp real a alegerilor parlamentare au prezentat probleme tehnice, duminică dimineaţa, acestea fiind imediat înlocuite de tehnicienii aflaţi pe teren pentru astfel de situaţii. Două cazuri au fost semnalate în judeţul Hunedoara
În județul Hunedoara au fost organizate 524 de secții de votare şi sunt așteptați la urne 395.513 alegători cu drept de vot.
Jandarmii au supravegheat procesul electoral
Peste 440 de jandarmi au fost angrenaţi în misiuni, pentru buna desfăşurare a procesului electoral în judeţul Hunedoara, alături de poliţişti şi efective ISU. „272 de jandarmi au asigurat protecţia Biroului Electoral Judeţean, precum şi un climat de ordine și liniște publică în zona celor 90 de secţii de votare date în responsabilitate, aflate în protecţie până la începerea procesului de votare. De asemenea, peste 130 de jandarmi au asigurat ordinea publică şi au fost constituiţi în rezerve de intervenţie, pregătiţi să acţioneze dacă situaţia operativă o impunea. Totodată, pentru soluţionarea solicitărilor şi semnalărilor cu privire la evenimentele produse în ziua alegerilor, au acţionat, conform competenţelor, peste 20 de jandarmi, constituiţi în echipe de specialişti şi grupe operative.