28 C
Deva
vineri, iunie 21, 2024

(VIDEO) Atenție, cad cărămizi… din Furnalul de la Govâjdia, cu care ne mândrim că a dat fontă pentru Turnului Eiffel

O legendă spune că fonta produsă la Furnalul de la Govâjdia ar fi ajuns în Turnul Eiffel. Doar legenda pare că îi va mai supraviețui.

Mai multe cărămizi au căzut din zidurile Furnalului din Govâjdia, iar înghețul și viscolul din această iarnă grăbesc degradarea acestuia. Monumentul industrial aflat la 15 kilometri de Hunedoara, la intersecția văilor Runcului și Govâjdiei (Nădrabului), a ajuns să pună în pericol siguranța celor care îl vizitează, spun localnicii.

„S-au tot desprins cărămizi din el, mortar și tencuială, din cauza vântului. Mai ales deasupra porții sate, unde una dintre ferestre a rămas fără gratii, mai întâi, și apoi s-a tot mărit gaura din jurul ei”, spune Ioan, unul dintre localnici.

În interior, rămășițele materialelor desprinse din zidurile clădirii au căzut și sunt împrăștiate pe pământ. Igrasia afectează pereții și distruge izolația acesteia, umezeala macină cărămizile și structura, vegetația a crescut prin crăpăturile cuptorului, iar mai multe bucăți din acoperiș lipsesc, lăsând viscolul să aducă zăpadă în interior.

În vecinătatea furnalului, câteva clădiri vechi și foste construcții industriale s-au ruinat și ele.

Furnalul din Govâjdia a fost construit în primii ani ai secolului al XIX-lea, pentru a produce fier și fontă, din minereul adus de la minele din Ghelari.

Și-a încetat activitatea în urmă cu un secol, după ce au fost înființate și dezvoltate Uzinele de Fier Hunedoara. În anii următori, vechiul furnal a fost declarat monument istoric, dar a continuat să se degradeze.

 

După 1990, unii localnicii și presa din Hunedoara au atras atenția asupra valorii sale ca monument de patrimoniu, unic în România, iar autoritățile locale au anunțat că va fi restaurat și transformat într-o atracție turistică, însă planurile nu au fost realizate până în prezent.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/