Medicii rezidenţi trebuie să se mulţumească cu salariile de mizerie pe care le primesc, în lipsa bursei promise de Guvern. Ministerul Sănătăţii anunţă că banii ar putea fi viraţi doar spre sfârşitul lunii, dar nici această dată nu este bătută în cuie.
Încă din luna noiembrie, premierul Victor Ponta anunţa că medicii rezidenţi vor primi, pe întreaga perioadă de rezidenţiat, un tip de bursă specială lunară, în cuantum de aproximativ 150 euro. Mai precis, 670 de lei Sumele ar fi trebuit să intre, în completarii la salarii încă din luna ianuarie, dar nici acum medicii rezidenţi nu au primit banii promişi şi sunt purtaţi cu vorba de pe o zi pe alta. Şi abia spre sfârşitul lunii situaţia s-ar putea reglementa, dar nici acest termen nu este bătut în cuie. Ministerul Sănătăţii a anunţat că autorităţile trebuie să stabilească exact cine primeşte bursă. Şi, din ce se ştie până acum, deocamdată MS poate plăti bursele doar pentru rezidenţii care lucrează în spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii. Deocamdată nua fost pus la punct şi cadrul legal prin care poate fi achitată bursa medicilor care lucrează în reţelele sanitare care aparţin de alte ministere.
Iar până atunci, medicii rezidenţi trebuie să se descurce cum pot, cu salarii care nu le pot asigura nici măcar traiul zilnic. Potrivit statisticilor, în ţara noastră salariile rezidenţilor pornesc de la 970 de lei şi ajung la 1.407 de lei. Mihai este rezident în anul III şi acum abia dacă ajunge la 1.300 de lei pe lună. “Suma este foarte mică. În momentul în care o singură carte de specialitate costă de la 300 – 400 de lei în sus, şi nu vorbim despre o singură carte, ci despre mai multe, concluziile le trageţi singuri. Asta ca să nu mai vorbim despre cheltuielile necesare traiului zilnic. Bine că mai sunt părinţii să ne ajute…Nu vrem mila nimănui, ci doar dreptul nostru de a învăţa, pentru a-i putea ajuta şi pe alţii”, spune Mihai. Dacă ar primi şi bursa specială, rezidenţii ar urma să primească în total între 1.640 de lei şi 2.077 de lei. Oricum, un venit mult sub câştigul european. De exemplu, un rezident francez câştigă 1.200 de euro, în timp ce unul belgian 1.700 de euro.