-3.2 C
Deva
miercuri, ianuarie 15, 2025

Avem un județ turistic! No, și?

Cum spuneam la debut, această rubrică de turism nu va fi dedicată exclusiv prezentării unor destinații turistice ci va aborda și problematica turismului local sau național. Ne propunem astăzi, în urma unor noi nominalizări ale unor atracții turistice hunedorene în topuri de specialitate să aruncăm o privire asupra turismului hunedorean. Ce oferă, ce se face și ce nu se face pentru exploatarea imensului patrimoniu turistic al județului Hunedoara.

Două atracții în Top 20 cntraveler.com

Recent Digi 24 a preluat și prezentat Top 20 al locurilor care i-au cucerit pe străinii care vizitează România. Topul a fost întocmit de prestigiosul site de turism cntraveler.com. Județul Hunedoara și județul Sibiu sunt singurele care au câte două atracții în top. Sibiu are Transfăgărășanul și orașul Sibiu, iar Hunedoara are Sarmizegetusa Regia și Castelul Corvinilor.

Motiv de mândrie locală, pentru că dacă la cele două atracții meniționate de cntraveler.com adăugăm cealaltă Sarmizegetusa, Cetatea Deva, Geoparcul Dinozaurilor, bisericile de  piatră din Țara Hațegului, Castelul din Carpați, Rotonda de la Geaogiu am enumerat doar o mică parte din imensul patrimoniu turistic al județului Hunedoara. Să mai adăugăm că Hunedoara este singurul județ cu cinci puncte UNESCO – un sit arheologic UNESCO (Sarmizegetusa Regia), două obioective UNESCO (Parcul național Retezat, Geoparcul dinozaurilor) și două patrimonii umane (Pera Bulz și Mircea Lac) și iată că locul doi la potențialul turistic (după jud. Constanța) este binemeritat la nivel de țară.

Situația de facto

Ce facem cu atâta bogăție turistică? Sincer? Cam nimic! Deși acest patrimoniu turistic ar trebui să fie sursă sustenabilă și durabilă de prosperitate economică pentru județ, acesta este atât de puțin și de prost pus în valoare încât la performanțele turistice județul Hunedoara este mai mereu pe ultimul loc raportat la județele limitrofe, cu un patrimoniu turistic net inferior.

Fără o viziune de ansamblu asupra destinului turistic la nivel de Consiliu Județean, fără coordonarea CJ pentru autoritățile locale care nici ele nu debordează de viziune în turism, fie că vorbim de Deva, Hunedoara sau Valea Jiului, ca să nu trecem la UAT-urile mai mici, fără direcții de specialitate ale autorităților și fără planuri de management integrat al turismului vom continua să privim complexați și frustrați economic cum sutele de mii de excurșioniști care străbat județul în lung și lat vor rămâne doar viztatori și nu vor deveni turiști, adică nu vor petrece în județ măcar 24 de ore, după cum spune definiția științifică a turistului (acea persoană care petrece într-o destinație turistică măcar 24 de ore, achiziționând servicii de cazare și servicii conexe cazării). În schimb vom vedea raportări pompoase ale primăriilor sau județului cu sute de mii de “turiști” la Castelul de la Hunedoara, la Cetatea Deva, la Sarmizegetuse etc. Când este greu să diferențiezi turiștii de vizitatori sau excursioniști, deja ai o mare problemă la capitolul gestionare turistică a destinației!

Doar câteva cifre

Județul Hunedoara a oferit în fiecare lună a anului trecut o medie de 4631,37 locuri de cazare clasificate. Virgula provine de la sezonalitatea unor structuri de cazare. Acest număr de locuri înmulțit cu 365 ne dă capacitatea de cazare a județului în 2018, care a fost de 1.690.452 locuri de cazare. Județul a înregistrat în 2018 un număr de 188.121 de turiști sosiți care au petrecut 367.578 de nopți în structurile de cazare. De aici rezultă un grad de ocupare a capacității de cazare a județului de 21,75 %!!! Să mai spunem că dintre turiștii sosiți doar 18.043 au fost străini și avem starea reală a turismului.

Coroborând aceste date exacte și oficiale cu raportările pline de emfază ale autorităilor județene și locale vedem cine spune adevărul!

Revenind la punctul de plecare a articolului, avem in județ două dintre principalele atracții turistice pentru străinii care vizitează România! Dintre acești străini vizitatori, doar puțin peste 18.000 sunt turiști pentru județul Hunedoara. Generalizând, din cei peste 300.000 de vizitatori de la Castel și Cetatea Deva și din cei peste căteva sute de mii de vizitatori ai restului de patrimoniu turistic al județului, doar 188.121 devin turiști!

Concluziile le puteți trage singuri! Eu le tot trag, și trag semnale de alarmă de ani și ani, însă recenta poziție exprimată de un reprezentant al unei autorități locale relativ la turism spune totul: “Mai lasă-mă cu turismul tău! Turiștii nu votează la locale!”

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/