Abia la sfârșitul lunii septembrie, hunedorenii anchetați în dosarul ”Hidra”, al ”mafiei fierului vechi” care a devalizat combinatul siderirgic în anii 1990 – 2000, vor trebui să se prezinte din nou în fața instanței Tribunalului Bistrița Năsăud, unde are loc procesul lor.
”Instanța a amânat cauza, pentru continuarea cercetărilor judecătoreşti, la 28 septembrie 2015, ora 10”, au informat reprezentanții Tribunalului Bistrița Năsăud. Au trecut aproape 10 ani de la trimiterea în judecată a celor peste 40 de hunedoreni inculpați pentru infracțiuni care au dus la devalizarea combinatului siderurgic din Hunedoara. Dosarul judecat inițial la Tribunalul Hunedoara, a fost trimis în 2007 spre judecare la Bisrița Năsăud, instanța supremă motivând decizia prin mediatizarea excesivă a cazului. Magistrații bistrițeni nu au reușit până în prezent să dea un verdict în proces, alimentând astfel unele suspiciuni privind modul în care s-a făcut cercetarea judecătorească.
Cum a început ancheta
În vara anului 2006 comisarul Traian Berbeceanu şi procurorul Laura Codruţa Kövesi erau eroii principali în ceea ce s-a numit cea mai grea lovitură dată mafiei fierului vechi din Hunedoara. Peste 40 de hunedoreni au fost reţinuţi în dosarul Hidra, al reţelelor de infractori care s-au îmbogăţit de pe urma furturilor din Combinatul Siderurgic Hunedoara. În mai puţin de un an de la data trimiterii după gratii a membrilor „mafiei fierului vechi”, dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Hunedoara, iar în toamna anului 2007, procesul a fost strămutat la Tribunalul Bistriţa Năsăud. Între timp, toţi cei peste 40 de inculpaţi au fost eliberaţi din arrest. Potrivit procurorilor, așa numita ”mafie a fierului vechi” din Hunedoara, din care făceau parte şi patronii unor centre de colectare şi angajaţii lor, a produs prejudicii de peste 12,5 milioane de lei, prin delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală. Lor li s-au adăugat pagubele de milioane de lei provocate de bandele de hoţi, care acţionau organizat, în cârdăşie cu administratorii centrelor de fier vechi răsărite în jurul combinatului. Fierul furat în flux continuu de pe platforma industriale, întinsă pe aproape 200 de hectare, era vândut centrelor de colectare.