23.7 C
Deva
marți, iulie 23, 2024

Ce s-a ales de drumul forestier care putea lega județele Hunedoara și Caraș-Severin

Pe „drumul marmurei”, aflat la limita județelor Hunedoara și Caraș-Severin, localnicii din satele aflate pe valea Cernii şi pe dealurile din Ţinutul Pădurenilor ajungeau în trecut la târgurile din Rusca Montană şi Ruşchiţa (din judeţul învecinat), la minele şi la faimoasa carieră de marmură din Munţii Poiana Ruscă. Cei zece kilometri de drum forestier sunt impracticabili pentru maşini pe mai multe porţiuni, chiar dacă în vara acestui an au avut loc reparaţii ample.

Atunci, Primăria comunei Rusca Montană şi conducerea carierei de marmură de la Ruşchiţa au trimis multe utilaje încărcate cu pietriş pentru a acoperi gropile, denivelările, ravenele şi şanţurile din drum.
În câteva luni, apele pluviale, pâraiele şi utilajele grele folosite în exploatările forestiere l-au devastat, astfel că în prezent şi mai ales pe timp de iarnă, este inaccesibil.

Cei care se aventurează pe acest drum trebuie să îşi lase în prezent maşinile în mijlocul pădurii, la limita judeţelor Hunedoara şi Caraş-Severin, acolo unde un panou anunţă intrarea în judeţul vecin. Aici, la Gura Bordului, se termină şoseaua Topliţa – Lunca Cernii de Sus, un drum judeţean de circa 30 de kilometri din Ţinutul Pădurenilor, inaugurat în 2013, după o investiţie a Consiliului Județean Hunedoara, finanţată de Uniunea Europeană. În ciuda promisiunilor, din ultimii ani, autorităţile din judeţul Caraş-Severin nu au mai continuat modernizarea drumului pe sectorul de 10 kilometri de la capătul şoselei hunedorene până în localităţile Rusca Montană şi Ruşchiţa.

Traseul drumului de pământ este spectaculos, iar la capătul lui, cele două sate învecinate de la poalele Vârfului Rusca (1.355 metri) îşi întâmpină oaspeţii într-o atmosferă pitorească, de foste aşezări miniere, înconjurate de munţi şi păduri. Zăcămintele de fier, cupru, zinc şi alte minereuri complexe au fost exploatate aici de aproape trei secole, iar în primele decenii de comunism la Rusca Montană au funcţionat şi mine de uraniu. Cea mai interesantă privelişte o oferă cariera de marmură de la Ruşchiţa, una dintre cele mai mari din Europa, însă în ciuda bogăţiei resurselor, sărăcia şi izolarea au afectat din plin fostele localităţi miniere din Banatul Montan.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/