-3.4 C
Deva
vineri, ianuarie 17, 2025

Cea mai sălbatică zonă a fostei mocănițe a Hunedoarei a devenit traseu educativ

O zonă sălbatică traversată de fosta cale ferată îngustă Hunedoara – Govâjdia a devenit traseu educativ. Sectorul de un kilometru, aflat în apropiere de Furnalul de la Govâjdia străbate un habitat natural în pericol de dispariţie. El oferă călătorilor ocazia de a observa peste un sfert din totalul speciilor de arbori indigeni, două specii de plante erbacee endemice şi o specie foarte rară, inclusă în Lista roşie a plantelor superioare din România, a informat Direcţia Silvică Hunedoara.

„Traseul, aflat la 15 kilometri de Hunedoara,  se suprapune parţial peste linia de cale ferată îngustă, acum dezafectată, a mocăniţei şi este destinat tuturor iubitorilor de natură. Întreaga zonă este foarte pitorească şi oferă multe obiective turistice interesante, începând cu renumitul Castel al Corvinilor şi continuând cu lacul Cinciş, Furnalul de la Govajdia, biserica de la Ghelari”, a informat Direcţia Silvică Hunedoara.

Pădurile adiacente traseului sunt proprietate publică de stat, administrate de Direcţia Silvică Hunedoara, şi fac parte din categoria pădurilor cu funcţii speciale de protecţie a terenurilor şi solurilor. Ele sunt supuse unui regim de conservare deosebită, singurele lucrări permise fiind tăierile de igienă, tăieri ale arborilor uscaţi în urmă proceselor naturale de eliminare. Traseul porneşte din DJ 687F până la tunelul de 747 m al căii ferate cu ecartament îngust.  Accesul se face pe ruta Hunedoara – Teliucu Inferior (DJ 687E) – Teliucu Superior (DJ 687F) – Frontul 2 (DJ 687F) – cătunul Căţănaş (DJ 687F). Traseul începe de la altitudinea de 376 m cu o scurtă ascensiune pe o distanţă de 300 m (diferenţa de nivel de 31 m). Restul traseului continuă aproape fără pantă. Tipul de habitat propus pentru vizitare este cunoscut sub denumirea de tufărişuri sud-est carpatice de mojdrean (Fraxinus ornus). Are o valoare conservativă mare, fiind un habitat rar.

Până în urmă cu un deceniu, zona era străbătută de mocăniţa care făcea legătura dintre Hunedoara şi Ţinutul Pădurenilor. Linia de cale ferată îngustă de la Hunedoara la Govâjdia a fost construită la sfârşitul secolului XIX, fiind una dintre cele mai vechi din Transilvania.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/