Circa o treime din lucrările incluse în proiectul de reabilitare a două dintre incintele monumentului istoric au fost duse la bun sfârşit.
Proiectul de restaurare a zonei cetăţii Devei, demarat în luna mai, a transformat simţitor aspectul de ruină părăsită oferit vizitatorilor, în ultimii ani. Chiar dacă lucrările sunt în toi, turiştii care ajung pe cetate în această perioadă pot observa schimbările: faţadele fortăreţei medievale au fost reabilitate, o veche cale de acces în cetate pe o cărare cu trepte de piatră a fost pusă în valoare, zidul împrejmuitor al cetăţii a fost înălţat. În prezent, lucrările continuă chiar şi în ciuda vremii potrivnice. Circa o treime din obiectivele proiectului de reabilitare a monumentului istoric şi al zonei acestuia au fost bifate.
Lucrări condiţionate de vreme
Mihai Mica, city-managerul municipiului Deva, a precizat că pe şantierul cetăţii se va munci până în luna noiembrie, în funcţie de vreme, pentru ca apoi lucrările care nu pot fi executate pe timp de iarnă să fie reluate în primăvara anului viitor. Reprezentanţii administraţiei locale susţin că în 2014 să poată fi finalizat proiectul de restaurare, astfel ca fortăreaţa care în prezent este acoperită de schele să reintre în circuitul turistic.
Proiectul „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetăţii Deva”, demarat în luna mai, are o valoare de aproximativ 38 de milioane de lei, din care contribuţia Uniunii Europene va fi de 22 de milioane de lei, cea a Guvernului României este de 3,3 milioane de lei, iar administraţia locală va contribui cu 13 milioane de lei.
Proiectul vizează restaurarea celor două incinte de la baza cetăţii, în timp ce refacerea curţii interioare a monmentului istoric nu a fost inclusă în proiect. Din 2007, pentru restaurarea acestei incinte, Primăria municipiului Deva a cheltuit peste zece milioane de lei, însă proiectele de refacere nu au fost duse la bun sfârşit.