Trei personalităţi din municipiul Petroşani vor primi, în cadrul festiv, titlurile de „Cetăţeni de Onoare ai municipiului Petroşani”. Diplomele şi plachetele vor fi acordate în cadrul manifestărilor reunite sub genericul „Zilele municipiului Petroşani”.
După ce Consiliul Local a decis acordarea titlurilor de „Cetăţeni de Onoare” pentru meritele deosebite aduse în domeniile lor de activitate, trei personalităţi ale Petroşaniului vor intra şi în posesia acestor distincţii. „Titlurile propriu-zise vor fi acordate în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului Petroşani, care se desfăşoară în perioada 26 mai – 1 iunie”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi.
Unul dintre cei distinşi cu înaltul titlu este Ernest Ulrich, preşedintele de onoare al Forumului Democrat German, care a trecut prin chinuri cumplite pentru singura “vină” de a fi fost etnic german. O istorie vie, pentru care suferinţa a avut faţa lagărelor sovietice, unde a privit de atâtea ori moartea în ochi şi de unde nu credea că va mai scăpa viu vreodată. “Am decis să îi decernăm această distincţie pentru că el, într-un fel, este o enciclopedie în viaţă. Perioada trăită de el, cât a fost deportat în Rusia, depăşeşte imaginaţia noastră şi consider că este foarte important ca generaţia noastră şi generaţiile viitoare să ştie despre ce s-a întâmplat, chiar de la unul dintre supravieţuitori. Domnul Ulrich este printre ultimii în viaţă, care mai poate vorbi şi chiar scrie despre acele cumplite vremuri”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi. Coşmarul lui Ernest Ulrich a început în ianuarie 1945 când, împreună cu tatăl său, a fost ridicat de acasă şi deportat în Siberia, în lagărele de muncă. Aceeaşi situaţie au avut-o peste 1.500 de etnici germani din Valea Jiului a căror singură “vină” era originea germană. Statul român îşi plătea astfel “datoriile” faţă de “Mama Rusia” de care se “alipise” politic. Regimul inuman l-a îmbolnăvit ireversibil pe tatăl lui Ernest Ulrich, care în noiembrie a fost repatriat. Avea doar 26 de kilograme şi nimeni nu-i mai dădea şanse de supravieţuire. Bolile căpătate în lagăr i-au adus sfârşitul înainte de împlinirea vârstei de 56 de ani. Ernest Ulrich a rămas, însă, mai departe în gulagul sovietic, unde şi-a văzut colegii stingându-se unul după altul. Aproape 500 de etnici germani din Valea Jiului au rămas pentru totdeauna în Siberia, răpuşi de mizerie, boli şi înfometare.
„Cetăţean de Onoare” pentru cultură
De asemenea, CL Petroşani a decis acordarea acestui titlul pentru Nicoleta Bolcă, directorul Teatrului I.D. Sîrbu din Petroşani a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Petroşani. Artista a primit acest titlu pentru activitatea desfăşurată la teatru, pe care a reuşit să-l ridice şi să-l repoziţioneze acolo unde era cândva, când piesele se jucau cu sala plină, pentru rezultatele pe care le-a avut atât pe plan naţional cât şi internaţional, dar şi pentru implicarea în ceea ce înseamnă viaţa culturală a comunităţii locale. La începututl lunii martie, Nicoleta Bolcă a marcat un deceniu de când se află la conducerea Teatrului Dramatic „I.D. Sârbu” din Petroşani.
Iar a treia personalitate, ce va primi titlul de „Cetăţean de Onoare” este un om care s-a dedicat activităţilor ecologice. Este vorba despre Imre Szuhanek, omul care a demonstrat că se poate şi care a transformat Peştera Bolii în centru cultural. Szuhanek este de şapte ani custode al monumentului natural de la poalele Cetăţii Băniţa, care a devenit dintr-o reală groapă de gunoi un reper important pentru turiştii care ajung în Valea Jiului şi chiar locul unde s-au turnat filme, ori au avut loc concerte a-capella.