5.7 C
Deva
miercuri, decembrie 6, 2023

VIDEO- FOTO 53 la sută dintre candidaţii hunedoreni „au luat” Bac-ul. Cinci note de 10 în judeţ

Peste 2.300 dintre cei aproape 5.000 de candidaţi înscrişi la examenul maturităţii au primit „admis” pe listele afişate la orele prânzului la centrele de examinare hunedorene

Tati, am luat 10 pe linie”, spune la telefon foarte emoţionată o absolventă de la „Decebal”, la puţin timp după afişarea rezultatelor la Bacalaureat. Roxana Jivan este unul dintre cei cinci elevi din judeţ care au obţinut nota maximă la toate cele patru examene scrise. Tânăra spune că media 10 a meritat zilele în care s-a trezit de la ora cinci dimineaţa să studieze. Pentru Roxana anii următori vor fi ani de studiu, la o facultate din Timişoara cel mai probabil Litere sau Economie.

Nemulţumiţi de note

Sute de elevi au luat cu asalt centrele de examinare unde au fost afişate listele cu rezultatele la Bacalaureat imediat după ora 12. În timp ce mulţi erau emoţionaţi până la lacrimi, ţipau şi ţopăiau de fericire din cauza reuşitei, alţii aveau figuri triste sau resemante în ideea: Las’ că îl iau la toamnă. Alţii sunt hotărâţi ca lucrările să le fie reexaminate, deoarece notele nu ilustrează cunoştinţele dobândite. „Am scris la toate trei probele chiar foarte bine, pentru că am ştiut subiectele. După barem mi-am calculat la scris note în jur de şapte, opt şi în schimb, am luat note foarte mici, nici măcar de trecere. Sigur că depun contestaţie”, spune o absolventă de la „Grigore Moisil”, din a cărei clasă a promovat un singur elev.

Trei licee de elită

Elevii hunedoreni au în acest an un procent de promovabilitate comparabil cu cel la nivel naţional. Dacă la nivel naţional cifrele indică 55,45%, în judeţ 53,25% dintre elevi au promovat examenul maturităţii. Dintre cei 4.956 de elevi înscrişi, doar un număr de 4.452 de candidaţi s-au prezentat la probele scrise, iar 2.373 au „luat” Bacul. Liceele cele mai bune din judeţ sunt la această oră Colegiul Naţional „Decebal” şi Liceul Teoretic Traian” din Deva şi Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din Petroşani. La cele trei centre provabilitatea a fost de 95 la sută. La polul opus, liceul la care au promovat cei mai puţini elevi este Liceul Tehnologic din Criscior cu doar cinci la sută.

S-au prezentat cei mai bine pregătiţi”

 În aceeaşi perioadă a anului trecut am avut o promovabilitate de 37% în judeţ. Cred că această diferenţă este argumentată de foarte multe aspecte: au avut loc în cursul acestui an foarte multe simulări, elevii au avut posibilitatea să se prezinte sau nu, chiar avem un număr de 500 de elevi care nu s-au prezentat chiar dacă s-au înscris. De asemenea am avut elevi care nu s-au înscris chiar dacă au promovat clasa a XII-a. În acest an cred că s-au prezentat elevii care s-au considerat suficient de pregătiţi pentru a promova acest examen”, spune Marta Mate, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara. Potrivit acesteia, la nivel judeţean nu există niciun liceu la care să nu fi promovat niciun elev examenul maturităţii.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/