10.8 C
Deva
luni, octombrie 7, 2024

Artişti după gratii

Zece penitenciare din ţară au participat cu lucrări realizate de deţinuţi la expoziţia de arte plastice „Penitenţă, Artă şi Speranţă”, vernisată ieri la Galeria „Forma” din Deva

lucrari„Penitenţă, Artă şi Speranţă” este numele expoziţiei naţionale de arte plastice, vernisate ieri la Deva, la Galeria „Forma”. De această dată, artiştii care îşi prezintă lucrările pe simeze sunt persoane private de libertate custodiate în penitenciarele Aiud, Arad, Bârcea Mare, Jilava, Miercurea Ciuc, Oradea, Satu Mare, Timişoara, Tulcea şi Penitenciarul Târgşor. „Anul trecut am început o cu o expoziţie la nivel local, iar atunci a venit şi ideea organizării unei expoziţii la nivel naţional, datorită succesului pe care l-a reprezentat prima ediţie”, spune Daniel Ţugmeanu, director la Penitenciarul Bârcea Mare.

Călătoresc virtual cu ajutorul artei

Expoziţia cuprinde lucrări aparţinând mai multor ramuri ale artei plastice cum ar fi pictură în ulei sau în culori de apă, icoane pe sticlă, grafică, măşti africane, gravură în lemn, sculptură în lemn, marmură sau piatră, string art şi origami. Sute de ore de muncă şi de pasiune pentru culoare sau formă au dus la crearea unor adevărate opere de artă.

”Aceste acţiuni artistice sunt foarte importante pentru deţinuţi deoarece pot să îşi exprime unele sentimente sau gânduri pe care le au, le dă posibilitatea să iasă măcar virtual din spaţiu în care sunt închişi” mai spune directorul închisorii Bârcea Mare.

Locul doi, ocupat de un sculptor

Lucrările prezente în expoziţie au fost jurizate, iar premiile întâi şi trei au fost obţinute de doi deţinuţi de la Penitenciarul Aiud, care nu au fost prezenţi la vernisaj. Premiul doi a revenit sculptorului Florin Stoica care îşi ispăşeşte pedeapsa la Penitenciarul Bârcea Mare.

„Lucrările reprezintă rodul imaginaţiei mele, munca mea şi nu este neapărat să aibă o conotaţie. O lucrare pe care în prealabil nu o înţelegem la fel, îi putem da o reinterpretare. Şi asta este un lucru fascinant în artă. Am ales sculptura deoarece este 3 D, iar pentru mine reprezintă ceva complex, un tot unitar. Şi sculptura înseamnă mai multă muncă. E mult mai greu să ciopleşti în marmură, decât să pictezi” crede artistul-deţinut care îl admiră cel mai mult pe părintele sculpturii moderne, Constantin Brâncuşi şi are peste 200 de lucrări realizate în spatele gratiilor.

Talent descoprit în perioada de detenţie

Prin desfăşurarea acestei activităţi se preconizează formarea unor atitudini prosociale, precum şi încurajarea afirmării persoanelor private de libertate în domeniul artistic. „Astfel de activităţi care se încadrează în demersurile educaţionale pe care le realizăm cu deţinuţii pe perioada executării pedepsei sunt foarte importante pentru ei. Cu atât mai mult cu cât unii dintre ei posedă anumite calităţi şi talente native, care şi le descoperă culmea, în perioada de detenţie, aspect care este pozitiv. Şi ei sunt surprinşi de multe ori, de ce pot realiza, neştiind că au acest talent” crede comisar şef Doru Aparaschivei, director adjunct Educaţie şi Asistenţă Psihosocială la penitenciarul Bârcea Mare. Acest eveniment expoziţional este organizat de Penitenciarul Bârcea Mare, în colaborare cu Filiala Deva a Uniunii Artiştilor Plastici şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/