2.4 C
Deva
joi, decembrie 7, 2023

UNIC ÎN ROMÂNIA. BRAD-PETUL, cel mai ecologic „conifer” din România

Un tânăr artist din Ilia, împreună cu elevii de la şcoala din localitate au ales un mod inedit de a decora centrul de comună în acest an. Bradul de Crăciun a fost „manufacturat” din 1.650 de ambalaje de tip PET, urmând a fi decorat cu alte sute de ambalaje din plastic şi aluminiu

Un brad special, de peste trei metri înălţime, confecţionat din plastic şi aluminiu aduce în acest an simbolul Crăciunului în sufletul locuitorilor din centrul de comună Ilia. În locul bradului tradiţional, un tânăr artist cu iniţiativă, a avut ideea de a realiza unul, în întregime din materiale reciclabile. Acum bradul din faţa Căminului Cultural aşteaptă să fie împodobit cu ornamente specifice.

600 de elevi implicaţi în proiect

„Ideea este să folosim cât mai multe materiale pe care le găsim în jurul nostru, care sunt aruncate la voia întâmplării. Am realizat acest proiect împreună cu Liceul din Ilia, copiii au adunat materialele necesare şi am făcut ateliere pentru realizarea decoraţiunilor. Am lucrat săptămâna trecută cu copiii la ridicarea bradului, iar în această săptămână urmează să îl împodobim”, spune Alin Gabor, iniţiatorul acestui proiect. S-a lucrat susţinut, timp de trei săptămâni, pentru ca ideea tânărului artist să prindă contur. La adunarea PET-urilor şi a celorlalte materiale reciclabile au participat toţi elevii din şcoală, în număr de 600, iar la ateliere şi realizarea bradului, în jur de 20 de copii, cu înclinaţii artistice.

Reciclează şi creează ornamente inedite

Din materialele adunate, peste 1.000 de ambalaje de tip PET au fost culese de malul râului Mureş, restul fiind reciclate de copii din propriile locuinţe. În acest mod, elevii învaţă atât să recicleze, cât şi să  creeze lucruri noi şi să îşi descopere latura artistică. La atelierele de creaţie, copiii au realizat ghirlande din dopuri de ambalaje, legate între ele cu paie de băut, colindători confecţionaţi din lemn, îngeraşi, fulgi de zăpadă şi lapioane din doze de aluminiu şi globuri din ambajaje de PET-uri. În loc de o instalaţie luminoasă, ineditul brad, va fi luminat cu lumânări „adăpostite” în lampioane colorate. „Lucrez de trei săptămâni la acest proiect, iar acum ne ocupăm de confecţionarea felinarelor. Cu această ocazie învăţ lucruri noi, dar mă şi distrez” este de părere Raul Popa, elev în clasa a IX-a. Deşi s-a înscris la atelier doar de o săptămână şi jumătate, Andrei, elev în clasa a XII-a spune: „Îmi place să fac lucruri realizate manual deoarece sunt originale şi vin din suflet”.

12 ore sub 0 grade

Alin Gabor a ridicat bradul din PET-uri în 12 ore, ajutat de cei câţiva elevi care s-au implicat în proiect. A lucrat cu mâinile goale, la câteva grade sub 0, pentru ca ideea lui să capete forma dorită. Mâine, bradul din Ilia va fi împodobit cu decoraţiunile hand-made, fiind gata să îl aştepte pe Moş Crăciun.

 

Știri Similare

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/