Începând de săptămâna viitoare, în pieţele din judeţ vor ajunge brazii pentru Crăciun. Indiferent de zona în care a fost recoltat, bradul comercializat trebuie să aibe aplicat pe trunchi sigiliu crotaliu, ca element de siguranţă
La sfârşitul acestei săptămâni Direcţia Silvică va începe în judeţ exploatarea brazilor pentru Crăciun din Ocoalele Silvice din Dobra, Grădiştea, Lupeni sau Pui, unde există răşinoase. În acest an, vor fi recoltaţi 1.190 pomi de Crăciun, dintre care 990 de bucăţi din specia brad, iar restul din specia molid.
Brazii autohtoni ajung în pieţe
„Începând de săptămâna viitoare, de luni, de marţi brazii vor fi puşi în vânzare prin ocoalele silvice din subordine şi prin societăţile comerciale care îi achiziţionează de la Direcţia Silvică” spune Radu Crişan, director al Direcţiei Silvice Hunedoara. În funcţie de înălţime, preţul brazilor la ocoalele silvice variază de la 20 de lei, la cea mai mică mărime, între 0,7 şi 1,3 metri, până la 30 de lei pentru pomii de până la trei metri. Pentru molizi, preţurile se încadrează între 10 şi 20 de lei. Pomii de Crăciun de peste trei metri, se aduc doar pe comenzi speciale, iar preţurile încep de la 100 de lei molizii şi 200 de lei brazii.
Fără sigiliu, amenzi usturătoare
Elementul de identificare pe care fiecare brad comercializat trebuie să îl aibe este sigiliul emis de Imprimeria Naţională. Cu ajutorul acestuia Direcţiile Silvice ştiu din ce regiune a ţării a fost exploatat orice brad sau molid scos la vânzare de comercianţi. „Îndemn populaţia să nu cumpere niciun brad care nu are aplicat pe tulpină acest sigiliu crotaliu. Acest sigiliu îi oferă siguranţa că provine dintr-o pădure de unde s-a recoltat legal, indiferent că este pădure proprietatea statului sau proprietate privată. Este păcat să riscăm amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei şi confiscarea bradului pentru că nu suntem atenţi şi ne lăsam înselaţi de vânzător”, atarage atenţia şeful Direcţiei Silvice Hunedoara (foto mic).
Din momentul în care va începe exploatarea brazilor pentru Crăciun în judeţ, se vor înteţi controalele făcute de pădurari cu ajutorul Poliţiei şi Jandarmeriei, atât în păduri, cât şi pe drumurile publice şi în pieţe.