15.5 C
Deva
vineri, mai 24, 2024

Bucureşteanul Daniel Lixandru, organizatorul Maratonului Dacilor, premiat de hunedoreni

A pornit într-o aventură a sufletului şi-a respectului faţă de moştenirea străbunilor, având alături, mai întâi, numai câţiva prieteni „alergători”, cum el însuşi povesteşte. La prima ediţie a „Maratonului Dacilor” hunedorenii care au auzit ce vrea să facă s-au întrebat ce caută, de fapt, bucureşteanul ăsta în Munţii Orăştiei. Astăzi numărul participanţilor aproape s-a triplat (230 de participanţi), iar Daniel Lixandru spune că munţii dacilor şi maratonul lor,  ar trebui să fie un fel de Mecca spirituală a românilor, ce este maratonul de la Atena şi Muntele Olimp pentru pentru greci. De altfel, de la anul, competiţia din munţii dacilor va căpăta, tot mai mult, o tentă internaţională.

Maratonul Dacilor, devine eveniment internaţional

Sâmbătă, bucureşteanul s-a bucurat de preţuirea câtorva zeci de prieteni, cunoscuţi, dar şi a unor hunedoreni necunoscuţi, care au venit în centrul Devei, la evenimentul „Premianţii fără premii”, pentru a-şi arăta recunoştinţa faţă de Daniel. Acesta a oferit, şi el, hunedorenilor mai multe daruri: două medalii acoperite cu aur, de la „Maratonul Dacilor”, şi „Rapsodia română”, cântată chiar de participanţi, care, sub bagheta lui Daniel Lixandru, au făcut echipă şi au cântat melodia, folosind nişte tuburi speciale din plastic. Jurnalistul sportiv Nicolae Stanciu, şi el premiant al campaniei „Premianţii fără premii”, a fost cel care i-a prins în piept lui Daniel Lixandru insigna de premiant. „Preţuirea s-a văzut în momentul în care fiecare om a venit, a semnat şi mi-a spus, ochi în ochi, că apreciază ceea ce fac. Acolo s-a văzut cel mai bine aprecierea. Mă străduiesc să fac nişte lucruri frumoase, care să rămână în mintea oamenilor! Promit că, cel puţin următoarele 25 de ediţii ale «Maratonului Dacilor», le voi organiza chiar eu. Aş vrea ca acest maraton să devină o emblemă pentru maratoanele montane din România, mai ales că la anul am de gând să invit aici mai mulţi străini, care sigur vor fi atraşi de natura, de simplitatea şi de sălbăticia locurilor, lucruri pe care ei nu le mai au. Aparent, noi mergem acolo ca să punem în valoare zona respectivă, dar cei mai câştigaţi sunt cei care participă acolo, pentru că ajung la sufletul locurilor.”

„Graniţele nu sunt limitele”

Daniel Lixandru avea 34 de ani când a alergat primul maraton, dar spune că a făcut sport toată tinereţea, aşa că nu i-

Alături de prietenii săi, maratonişti, în Statele Unite.
Alături de prietenii săi, maratonişti, în Statele Unite.

a fost prea greu. A crezut întotdeauna că mişcarea nu face bine doar la trup, ci şi la suflet. Tocmai de aceea el, absolventul de electrotehnică, sociologie şi relaţii internaţionale, trainer manager în domeniul bancar, s-a rupt de sistem, şi-a deschis propria firmă de mentorat în afaceri şi dezvoltare personală, dar şi o organizaţie menită să-i ajute pe copii „Corpore Anima” (Trup şi suflet). În ultimii ani, după ce a făcut el însuşi maratoane pe toate continentele globului, îndrăgostit de istorie şi moştenirea străbunilor, a venit în judeţul Hunedoara, ca să-i înveţe pe hunedoreni cât de valoroasă este istoria acestor locuri şi a iniţiat o competiţie unică în lume: Maratonul Dacilor. Epuizat dar incredibil de fericit. Aşa spune că se simte de fiecare dată când termină un maraton. După cum el însuşi povesteşte, a făcut o combinaţie între maraton şi locuri frumoase din toată lumea. În 2011 totul a culminat cu un proiect personal: „Graniţele nu sunt limitele”: „Vine un moment în viaţa unui om când vrea să se măsoare: să vadă care sunt graniţele şi cum le poate trece. Maratonul e o formă foarte frumoasă de a vedea care sunt graniţele tale: fizice şi mentale. Împreună cu doi prieteni, doctoriţa Viorica Gabrian şi militarul în rezervă Ilie Roşu, a mers pe toate continentele, tocmai din dorinţa de a ne arăta că oricare dintre noi poate face maraton şi că îşi poate depăşi limitele.

Zăpezile Olimpului, în loc de o plimbare în Herăstrău

Maraton la Atena.
Maraton la Atena.

Maratonul grecesc a avut o încărcătură extraordinară: comemora 2.500 de ani de la lupta de la Maraton şi, practic, orice maratonist şi-ar fi dorit să alerge în cursa asta. „Mare, munte, dureri musculare, prieteni, distracție, efort la limită, picioare luxate, bășici în talpă, peisaje de vis, pădure, potecă, mare albastră văzută de la înălțime, dinți sparți, colaps la final de maraton, soare, pescuit subacvatic, dorința de a termina, dorința de a reveni. Acestea sunt cuvintele care ar descrie rapid experiența trăită și văzută pe muntele Olimp. (…) Un maraton foarte greu, de departe cel mai greu maraton montan la care am fost. Dar asta am și căutat, dacă îmi doream ceva facil, atunci puteam să fac o plimbare în Herăstrău”, povesteşte, cu umor, Daniel Lixandru pe site-ul său, corporeanima.ro, care îi ţine loc şi de jurnal de călătorie. Maratonul din Dubai a fost primul de pe alt continent. „1.700 de particianţi s-au înscris în cursă, iar startul a avut loc la ora 7, pentru a evita epuizarea alergătorilor din cauza căldurii şi umidităţii excesive. Chiar la finalul cursei am întâlnit un cuplu care lucrează acolo. Au fost emotionaţi până la lacrimi când ne-au văzut la sosire cu tricourile cu România şi cu steagul…”.

Maraton la „Stăpânul inelelor”

Când a participat la maratonul de la Atlanta Daniel Lixandru, competiţia era una relativ nouă: ajunsese la a cincea

Maraton în Noua Zeelandă.
Maraton în Noua Zeelandă.

ediţie. I-a aşteptat în oraşul-mamă al Coca-Cola şi CNN cel mai mare aeroport din lume, dar şi oraşul în care oamenii merg cel mai mult cu maşinile: în medie peste 150 de kilometri pentru fiecare persoană, în fiecare zi! Deşi o cursă foarte denivelată, care a plecat de lângă CNN și parcul olimpic, Daniel Lixandru a reuşit să o termine în numai 3 ore şi 38 de minute. „Oamenii erau dornici să facă fotografii cu noi, mai ales că aveam tricourile tricolore cu România. Mulţi ne-au spus că suntem un grup foarte simpatic”. Pentru a alerga 42 de kilometri în Oceania, la Maratonul Rotorua, centrul civilizaţiei maori, o ţară cu 4,5 milioane de locuitori, cu vulcani, peşteri, lacuri termale, dar şi locul unde s-a filmat „Stăpânul inelelor”, Daniel Lixandru a zburat 42.000 de kilometri!

Un dac pentru România

Maratonul de la Marrakech a fost, potrivit lui Daniel Lixandru, cea mai bună alegere pentru continentul Africa, iar

Daniel Lixandru i-a învăţat pe hunedorenii veniţi să-l felicite la "Premianţii fără premii", cum se cântă, împreună, "Rapsodia română".
Daniel Lixandru i-a învăţat pe hunedorenii veniţi să-l felicite la „Premianţii fără premii”, cum se cântă, împreună, „Rapsodia română”.

maratonul din Chile i-a amintit „dacului” din Bucureşti de ce face asta: pentru că îl face să se simtă bine şi îi creează o sănătate fizică şi mentală excelentă. „Alerg maraton pentru că mă ajută să mă redescopăr de fiecare dată. Dar mai alerg maraton şi pentru că vreau să fiu un exemplu pentru băieţii mei, Andrei si Pavel.” Şi, desigur, Daniel Lixandru aleargă şi pentru România, pentru noi toţi, ca să ne încurajeze şi pe noi să facem asta, pentru că el e convins că terminarea unui maraton poate transforma un om, scoţând în evidenţă toate laturile pozitive pe care le are. Maratonul Dacilor este singurul astfel de eveniment din lume care include pe traseu patru situri din patrimoniul mondial UNESCO în aceeași cursă: cetățile Cetățuie, Blidaru, Piatra Roșie și Sarmizegetusa Regia şi ar putea ajunge, în anii care urmează, un important maraton internaţional, cu 1.000 de participanţi!

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/