14.4 C
Deva
joi, octombrie 10, 2024

Cu tentă lumească. Oferta comercială a Bisericii se diversifică la Deva cu vin de Recaş

Enoriaşii hunedoreni au posibilitatea să se cureţe de păcate pe dinăuntru, consumând vin liturgic, achiziţionat chiar din biserică. Deşi nu este sfinţită,  licoarea bahică face toţi banii, dar enoriaşii nu par să observe oferta

Pe lângă lumânări, cărţi de rugăciune, icoane, acatiste şi alte “accesorii” religioase, la vânzare în Catedrala care poartă hramul Sfântului Nicolae din Deva, se găsesc butelii cu vin. Roşu, demidulce, îmbie eticheta. Pentru cumpărătorii serioşi, 12 lei sticla. Această ofertă comercială deşi nu este nouă, este prea puţin cunoscută drept credincioşilor care se închină în lăcaşul de rugăciune. “Se poate cumpăra vin de aici de la biserică? Eu aşa ceva n-am auzit până acum. Nu se poate să vândă vin pentru împărtăşanie la biserică. Eu tot vin aici dar nu am observat aşa ceva, nici nu cred că este adevărat. Da’ nu-i corect să fie vin de vânzare la biserică”, spune Marin Cucăilă (video), din Simeria.

Împărtăşanie cu materialul enoriaşului

Vinul care se vinde în Casa Domnului, este unul care se foloseşte în rânduielile bisericeşti, după spusele preoţilor, iar eticheta poartă inscripţionat în partea de sus “Episcopia Devei şi Hunedoarei”, cea sub care se comercializează licoarea bahică. “În rânduiala bisericii noastre există obişnuinţa ca fiecare credincios care participă la sfintele slujbe să îşi aducă darul său înaintea lui Dumnezeu. La Sfânta Liturgie se realizează Sfânta Împărtăşanie, iar acest vin, pe care credincioşii îl pot achiziţiona de la biserică este ofranda lor pentru pregătirea Sfintei Euharistii, a Sfintei Împărtăşanii”, spune Gabriel Miricescu, purtător de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei. Cu alte cuvinte, credincioşii sunt împărtăşiţi cu vin achiziţionat din biserică, la preţul de 12 lei butelia, mai ales că poartă pe etichetă şi denumirea de “Vin Liturgic”.

Credincioşii sunt contrariaţi

Vinul roşu de Recaş pe care oricine îl poate cumpăra din Casa Domunului este unul mai calitativ decât cele aflate pe piaţă, fiind „natural şi curat”. “Noi ne străduim ca vinul ce este folosit la Sfânta Împărtăşanie să fie un vin curat, pentru că este jetfa pe care o aducem înaintea lui Dumnezeu. Iar vinul acesta este un vin calitativ mai bun”, mai adaugă Gabriel Miricescu. Totuşi credincioşii sunt contrariaţi de această ofertă cu tentă lumească, care o propune însuşi biserica, chiar dacă pentru curăţirea de păcate. “Mi se pare penibil. Nu mi se pare ceva normal să vândă vin în biserică. Atunci când sunt Paştele da, dar aşa ceva nu în alte zile”, spune un alt hunedorean. Dacă enoriaşii nu “gustă” vinul roşu şi preferă în varianta demisec sau alb, vinul liturgic poate fi achiziţionat de la magazinele Episcopiei din oraş.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/