Deşi se crede că mâncatul de post scoate mai mulţi bani din buzunar, la un calcul simplu se observă că mâncatul “de dulce”, “trage” mai greu la buzunar
Postul de dinaintea Paştelui, este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe, fiind numit şi Postul Mare. În această perioadă, credincioşii se purifică trupeşte şi spiritual pentru sărbătoarea Învierii Domnului, prin post şi rugăciune. Timp de 40 de zile, credincioşii nu mănăncă de “dulce” (carne, ouă, lapte sau brânzeturi), dar trebuie să renunţe şi la fumat şi alcool. Buna Vestire şi Floriile, sunt singurele zile din post în care este permis consumul de peşte.
Postul între miercuri vineri şi deloc
Ziarul Hunedoreanului (ZHD) a intervievat câţiva deveni dacă se supun rigorilor Postului Mare şi dacă păstrarea acestuia se reflectă şi în portofel. Surprinzător, devenii întâlniţi de echipa ZHD sau nu ţin post, sau îl ţin două zile pe săptămână, miercurea şi vinerea. Cel mai ciudat este că doar un singur interlocutor a precizat că postul este “pentru sănătate trupească şi spirituală”.
Chiar şi aşa, devenii susţin că produsele de post, scot din portofel mai mult decât ceea ce se cumpără de regulă, în weekend, când se face aprovizionarea. Noi am făcut un calcul aproximativ al acestor produse şi am ajuns la concluzia că postul face bine la portofel. Cu o diferenţă de peste 60 de lei. La care se adaugă şi costul ţigaretelor, pentru cei care fumează.
Lista de cumpărături săptămânale: lapte, ouă, un pui, 1 kg carne porc, brânzeturi, mezeluri, fructe şi legume, produse panificaţie, bere – 6 bucăţi, o sticlă vin, alte “consumabile” (ulei, zahăr, sare, condimente), ţigări (opţional) – Preţ aproximativ: 150 lei (plus ţigările, în jur de 85 de lei)
Lista de cumpărături săptămânale (de post): pateu vegetal, zacuscă, orez, soia, mazăre, cartofi, fructe şi legume, produse panificaţie, alte “consumabile” (ulei, zahăr, sare, condimente) – Preţ aproximativ: 90 de lei
Ce spun hunedorenii:
“Ţinem post doar miercurea şi vinerea. Nu facem economie, din contră. Am observat că produsele de post sunt scumpe. Noi ţinem post pentru că trebuie să ţinem regim”, Elena Niculiţă
„De obicei respect zilele de miercuri şi vineri, pentru post. Bugetul poate chiar creşte puţin, pentru că produsele destinate postului sunt scumpe”, Aurel Beşchiu (foto)
„Eu nu ţin post, dar nu cred că cei care ţin, fac economie la buget. Carnea este mai ieftină decât zarzavaturile, cred eu”, Costel Prodan
„Noi ţinem post, dar nu total, doar miercurea şi vinerea. Ţinem postul pentru sănătate, trupească şi spirituală”, Bucur Petresc
„Ştiu că sunt persoane care ţin tot postul, dar eu ţin doar miercurea şi vinerea. Eu sunt cu biserica, dar nu aşa exagerată, să-l obosesc pe Dumnezeu. Economie nu prea fac în perioada asta, deoarece preţurile sunt mari la toate crudităţile”, Maria
„Eu nu mănănc carne niciodată, iar asta mi se pare suficient şi pentru post. Crudităţile sunt mai costisitoare. Dacă iei un kilogarm de carne, găteşti trei feluri de mâncare. Doar ştiu că şi eu am mâncat odată carne”, Marieta Torok (foto)
[box type=”info”]Tradiţii pierdute
Dacă în urmă cu câteva zeci de ani exista un anumit ritual al postului, acum la oraş, postul pare a-şi fi pierdut din semnificaţie. Odată cu intrarea în post, comunitatea sătească strângeau de prin case tot ce era mai frumos, împodobind odăile cu covoare şi carpete mai sobre. De asemenea, femeile foloseau în post alte vase de gătit, decât cele folosite în mod curent.[/box]