Ar vrea să meargă la şcoală, dar nu pot. Problemele de sănătate îi ţine captivi în casă. Pentru 30 de elevi hunedoreni şcoala e o noţiune abstractă, la fel ca şi cea de clasă şi colegi. În această situaţie se află şi Mirel, un băieţel de 11 ani, care suferă de tetrapareză.
Băiatul nu se poate deplasa la şcoală, dar aceasta nu-l împiedică să înveţe la fel ca orice copil de vârsta lui. „Mie îmi place să învăţ. Materia mea preferată este Limba şi Literatura Română pentru că îmi place să citesc, mai ales poezii”, a declarat Mirel.
Şcoala de la domiciliu
Mirel este ajutat de învăţătorul său, care merge de două ori pe săptămână la el acasă pentru a-i preda lecţiile. „El a fost elevul meu în clasa întâi, atunci îl aducea mama lui în cărucior la şcoală, dar acum nu îl mai poate aduce aşa că vin eu la el acasă şi îi predau. Mirel se străduieşte să înveţe cât mai bine, ştie să scrie, să citească, să efectueze înmulţiri, împărţiri, este un copil cu care se poate lucra şi care îşi doreşte să progreseze”, a spus Emanuil Biriş, învăţător la Şcoala Gimnazială Rapoltu Mare. Şi familia îl sprijină pe Mirel, astfel că mama lui este lângă el în fiecare clipă şi îl ajută şi la teme. „Îl ajut foarte mult, îmi dedic aproape tot timpul pentru el, mai ales că pe lângă lecţii el mai trebuie să facă şi multă gimnastică”, a zis Teodora Negrea, mama lui Mirel.
Cursuri acasă pentru 30 de elevi
În aceeaşi situaţie ca şi Mirel mai sunt 29 de elevi din judeţul Hunedoara cărora problemele de sănătate nu le permit să frecventeze cursurile unei şcoli astfel că profesorii se deplasează la domiciliile acestora pentru a le preda lecţiile. Elevii studiază după un orar special, în funcţie de vârstă. „Conform metodologiei, la ciclul primar, planul individualizat poate cuprinde maximum patru ore în timp ce la nivelul liceal se fac maximum şase ore pe săptămână. De exemplu, pentru un elev din clasa a V-a, orarul pe săptămână cuprinde 1,5 ore de Limba şi Literatura Română, 1,5 ore de matematică, istorie şi geoagrafie, câte 0,5 ore fiecare, o oră de limbi moderne şi 0,5 ore de ştiinţele naturii”, a declarat Maria Ştefănie (foto), inspector şcolar adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara. Dintre cei 30 de elevi care sunt şcolarizaţi la domiciului, cei mai mulţi, respectiv nouă, sunt din Valea Jiului, iar şapte sunt din zona Deva.