10.8 C
Deva
luni, octombrie 7, 2024

Unic în judeţ la Băcia. Stână ecologică cu apă curentă, curent electric şi cameră confort sporit pentru ciobani

Imediat după sacrificarea primilor miei de Paşte, stâna va produce prima brânză ecologică, cu certificat de conformitate, din judeţ. Producţia de masă este programată să înceapă însă, imediat după Joia Mare

Situată la câţiva kilometri de satul Băcia,  singura stână ecologică din judeţ aparţine Asociaţiei Bălţata Românească Băcia, şi are în jur de 40 de membri, toţi proprietari de animale.

Cum “se ridică” o stână eco

Dintr-un simplu adăpost pentru bovine, în câţiva ani, oamenii au ridicat stâna ecologică, care respectă toate normele europene. Păşunea, strunga unde se mulg oile au atestat ecologic. În plus, la stână găsim utilităţi rarisime în astfel de locuri, ca apă potabilă şi curent electric. “Am început activitatea acestei Asociaţii în decembrie 2005, după prima ediţie a Bălţatei Românească. Locaţia am ales-o în fosta tabăra de vară pentru tineretul bovin al CAP-ului, care era într-o stare deplorabilă. Am început de la zero”, explică Sorin Muntean. Oamenii au investit în reabilitarea drumului, care era greu practicabil, în aducţiunea apei potabile din magistrala care alimentează Deva, printr-o conductă lungă de doi kilometri, dar şi în producţia de curent electric. “Ca să ne atestăm eco, ne trebuia un frigider în care să punem cheagul şi ca să tragem curentul până aici costa miliarde. Astfel am mers pe ideea de panouri solare de la care se alimentează interiorul stânii. Pentru apă caldă, în acest an am achiziţionat instalaţia care produce apă caldă, printr-un boiler de 160 de litri”, mai adaugă omul care are în proprietate 100 de oi. După trei ani de conversie cu certificatul verde, din noiembrie 2013 păşunea a primit certificatul maro, care confirmă este ecologică.

Acum, stâna are în componenţă o brânzărie modernă, un beci unde se va ţine brânza, un apartament pentru ciobanul şi ciobăniţa care locuiesc permanent aici, o cameră pentru ciobanul sezonier, o terasă de vară dar şi staulul unde sunt adăpostite oile iarna, plus alte compartimente pentru diverse activităţi specifice.

 Drumul laptelui spre telemea eco

ana agapciuc“Începînd de joi seara, o parte dintre oile de aici vor fi mulse, urmând ca prima brânză eco să fie gata pe vineri. Ponderea cea mai mare de tăieri va fi peste o săptămână, în Joia Mare. Atunci toată lumea taie. Începând de joi seara, se aduc la stână oile care nu mai au miei şi pe duminică dimineaţa, dacă dă Dumnezeu, va fi gata producţia unei cantităţi mai mare de brânză”, spune Sorin Muntean, unul dintre acţionarii Asociaţiei. “Laptele, în funcţie de numărul oilor, se aduce în Brânzărie, se strecoară şi se lasă la închegat între 40 şi 100 de minute. Apoi se pune pe plită, unde se lasă cinci, şase ore până e gata telemeaua. După ce brânza e gata se pune în saramură de pe o zi pe alta, să ia sare. Apoi se depozitează în butoi, cu sare, între rânduri. Totul sută la sută, natural”, spune ciobăniţa Ana Agapciuc (foto), pricepută în meşteşugul preparării brânzeturilor.

[box type=”alert”]

Mieii, 10 lei kilogramul în viu, 20 de lei kilogramul, tăiaţi

Despre mieii care urmează a fi sacrificaţi de Paşte, Sorin Muntean spune că sunt suficienţi. La o mie de oi, câte numără stâna, doar vreo 200 nu au fătat în iarnă. “Miei sunt destui, nu i-am numărat, că nu e bine, dar sunt. Preţul nu este încă stabilizat, dar va fi undeva la 10,50 – 11 lei pe kilogram în viu şi 20 -22 de lei, tăiat. Se pot sacrifica aici la stână, sau la om în gospodărie. Se taie tradiţional, cum se făcea pe vremuri”. Totuşi, cine vrea să aibe pe masă carne de miel eco, trebuie să se înscrie pe listă, deoarece solicitări sunt destule. [/box]

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/