În perioada prohibiţiei generale, pescuitul este interzis la toate speciile de peşti în apele colinare şi de şes
După câţiva ani în care pe perioada prohibiţiei la pescuit, care durează două luni, pescarii puteau pescui cu momeală artificială la ştiucă în sistemul prinde şi eliberează (catch and release), anul acesta prohibiţia este totală.
Interzis la ape colinare şi de şes
Prohibiţia generală la pescuit din acest an este de 60 de zile, în perioada cuprinsă între 1 aprilie şi 30 mai inclusiv, în apele colinare şi de şes, potrivit Ordinului 83/2014 ce reglementează stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi zonele de protecţie a resurselor acvatice vii. Asta înseamnă că pescarii vor trebui să îşi ţină undiţele departe de apele administrate de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) în perioada aprilie-mai.
Deschis din mai, la apele montane
“În acest an nu s-a mai permis pescuirea pe perioada prohibiţiei la ştiucă, în apele colinare şi de şes deoarece în anii precedenţi foarte mulţi pescari susţineau că dau la ştiucă şi de fapt braconau, pescuind “prin agăţare”, în această perioadă. Pescarii pot pescui în apele montane începând cu 1 mai când se deschide sezonul la păstrăv”, spune Ionel Neacşu, consilier superior al ANPA, filiala Transilvania. În apele montane speciile de lipan şi coregon sunt protejate de lege şi este interzis pescuitul acestora, permanent.
Odată cu aparţia Ordinului 83, până în data de 25 martie sezonul este închis la ştiucă, urmând ca după această dată, până la începerea prohibiţiei, la 1 aprilie să fie deschis la toate speciile de peşti în apele colinare şi de şes. “Pescarii trebuie să fie informaţi şi că pentru speciile mihalţ şi caracudă care se găsesc în unele zone de pe râul Mureş sau în bălţile adiacente este prohibiţie permanentă”, mai adaugă Ionel Neacşu.