2.2 C
Deva
joi, decembrie 7, 2023

După trei luni. Eutanasierea câinilor, pusă “pe tuşă”. S-a relansat maidaneza în judeţ

După ce maidanezii au sfâşiat de viu cu copil de numai patru ani, parlamentarii au adoptat o lege care să gestioneze mai eficient problema câinilor fără stăpîn, iar în luna martie, odată cu normele de aplicare ale acesteia, patrupedele nervendicate din adăposturi au fost “adormite”

Un copil de zece ani din Hunedoara a fost muşcat de un câine comunitar acum trei zile, în timp ce se juca cu alţi copii. În oraşul de pe Cerna au fost estimaţi un număr aproximativ de 4.000 de câini vagabonzi pe străzi, cel mai mare număr dintre toate oraşele judeţului. Incidentul cu minorul atacat de câini nu este unul singular, zilnic Serviciul judeţean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân (SJOAFS) Hunedoara fiind asaltat de solicitări venite din diverse zone ale judeţului. De la atacarea turmelor de oi şi capre, câinii agresivi, care se cred stăpânii absoluţi ai zonei în care locuiesc, au ajuns să atace copiii din oraşe. Toate aceste incidente au loc  în timp ce la cererea Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor Vier Pfoten, Curtea de Apel Bucureşti a suspendat executarea normelor de aplicare a OUG nr.155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, modificată prin Legea nr. 258/2013.

În aşteptare

Ceea ce se urmărea prin aceast act normativ, respectiv adunarea câinilor din oraşe şi eutanasierea celor neadoptabili pentru a ţine în frâu numărul exagerat de mare al populaţiei canine de pe străzi, este stopat în acest moment. “După o perioadă de activitate de aproximativ trei luni, cu rezultate vizibile în unele oraşe cum ar fi Călan, Brad sau Simeria, suntem nevoiţi să suspendăm eutanasierea câinilor, până la o clarificare a situaţiei. În fiecare zi primim solicitări de la oamenii agresaţi sau atacaţi de câinii comunitari, iar în acest moment în adăposturile din judeţ sunt peste 600 de patrupede. Cum numărul adopţiilor canine nu este prea ridicat, nu ştim ce vom face când adăposturile vor deveni suprapopulate. În aceste zile aşteptăm să vedem ce decizii finale se vor lua”, spune medicul veterinar Adrian Cioran director executiv al SJOAF.

Întreţinere în valoare de 15.000 de lei

15.000 de lei este costul lunar pentru hrana şi întreţinerea patrupedelor din adăposturile hunedorene, în condiţiile în care Serviciul a încheiat contracte cu supermarketurile din zonă, pentru preluarea produselor în curs de expirare, pentru hrana sutelor de câini. Totodată, în cele trei luni de la publicare normelor de aplicare a Legii 258, abandonul a fost ţinut oarecum sub control, deoarece un câine lăsat liber pe stradă şi nerevenicat în termenul legal din adăpost era un câine mort.

784 „adormiţi”, 100 adoptaţi

Din 35.000 de maidanezi aflaţi pe străzile oraşelor din judeţ, un număr de 784 au fost eutanasiaţi, din luna martie şi până acum, în timp ce aproape o sută au fost adoptaţi în ţări ca Germania sau Franţa sau prin adopţie la distanţă. “Un câine nu este fericit în adăpost, speranţa lor de viaţă când sunt închişi scade cu câţiva ani buni. Fac încă o dată apel la toţi cei care au posibilitatea să vină la cel opt adăposturi canine din judeţ şi să adopte un câine”, mai spune medicul Cioran. Hunedorenii care au adoptat maidanezi de la adăposturile canine din subordinea SJOAFS şi le-au dat drumul pe străzi, vor fi căutaţi mai devreme sau mai târziu de Poliţia Comunitară şi vor fi traşi la răspundere.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/