Repartizarea computerizată a “găsit” locuri doar pentru cei care, indiferent de medii, au bifat opţiuni suficiente
Prima etapă a repartizării computerizate a absolvenţilor claselor a VIII-a fost încheiată, astfel că elevii care au susţinut probele din cadrul examenului de evaluare naţională şi şi-au completat cererile de înscriere, au aflat la ce şcoală vor învăţa mai departe. Nu toţi însă au avut norocul să fie repartizaţi la un liceu după prima etapă. „Un număr de 16 elevi nu şi-au ales suficiente opţiuni pentru a putea fi repatizaţi în această primă etapă astfel că au fost respinşi”, a declarat Marta Mate, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara.
Greşeală cu urmări grave
Printre aceştia se află şi o elevă de la Liceul de Artă „Sigismund Toduţă” din Deva care, deşi a avut media de peste şapte, a fost respinsă după prima etapă a repartizării computerizate şi asta în timp ce alţi elevi, cu medii de trei, au fost admişi. Se pare că vina aparţine tinerei care, la fel ca şi ceilalţi elevi respinşi, nu a pus suficiente opţiuni, iar la liceele pe care le-a trecut în lista de înscriere ultimele medii cu care s-a intrat au fost de peste opt. „Fiecare elev şi-a bifat un număr de opţiuni pentru această admitere computerizată la liceu, în funcţie de preferinţele pe care le-a avut. În cazul elevei de la Liceul de Artă „Sigismund Toduţă” din Deva, care nu a fost admisă deşi avea medie destul de mare, explicaţia este simplă. Aceasta nu a bifat suficiente opţiuni şi a dorit să intre la un liceu unde ultima medie de admitere a fost de peste opt”, a conchis Marta Mate.
Nu rămâne nimeni pe dinafară
Elevii respinşi sau cei care nu au susţinut evaluarea naţională din diferite cauze, se mai pot înscrie la un liceu în următoarele două etape de repartizări computerizate care vor avea loc până la începutul noului an şcolar, iar reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara dau asigurări că locuri există pentru toţi absolvenţii claselor a VIII-a. „Pentru absolvenţii claselor a VIII-a din acest an, care au fost în număr de peste 3.800, s-au pus la dispoziţie la nivelul judeţului Hunedoara un număr similar de locuri la diverse forme de învăţământ. Astfel, la învăţământul liceal au fost disponibile 3.462 de locuri din care s-au ocupat aproape 3.000, atât la filiera teoretică cât şi la cea vocaţională şi tehnologică. În ceea ce priveşte învăţământul profesional, din cele 420 de locuri disponibile au fost ocupate 268 după prima etapă de repartizare computerizată”, a declarat Marta Mate. Astfel, în unităţile de învăţământ liceal din judeţul Hunedoara mai sunt disponibile aproape 500 de locuri, în timp ce la învăţământul profesional au mai rămas peste 100 de locuri libere.