Elevii din Valea Jiului au decis să promoveze natura şi ariile protejate din această zonă. S-au înscris în concursul naţional „Şcoli pentru un viitor verde”, unde îşi promovează proiectele legate de rezervaţiile pe care au ales să le cunoască şi mediatizeze.O lecţie despre ce înseamnă natura şi necesitatea protejării acesteia.
Echipa verde de la Colegiul Tehnic “Dimitrie Leonida” din Petroşani vrea să promoveze rezervaţia naturală Piatra Crinului, situată în apropiere de Petroşani, însă prea puţin cunoscută. Declarată arie naturală protejată de interes naţional, cu o suprafaţă de 0,5 ha. Rezervaţia se află în apropierea municipiului Petroşani, în imediata vecinătate a zonei montane de agrement Parâng, la limita altitudinii de 1757 m. Aici se află formațiuni stâncoase pe care creşte o plantă de stâncărie numită Potentilla haynaldiana, ce se formează în solul din crăpăturile stâncilor. Este unica zonă din ţară în care apare această specie balcano-dacică Potentilla haynaldiana, iar echipa verde Leonida a venit tocmai cu proiectul “ Să cunoaştem rezervaţia naturală Piatra Crinului” , implicându-se într-o campanie de mediatizare a acestei rezervaţii. În acest sens, a fost realizată o prezentare Power Point despre Piatra Crinului, în general, şi planta Potentilla haynaldiana, în special, care a fost expusă elevilor din şcoală la orele de geografie şi biologie de către elevi ai echipei verzi. De asemenea, a fost realizat colţul verde Leonida, unde au fost postate informaţii despre rezervaţie şi despre proiectul înscris în concurs, iar proiectul este şi mediatizat pe reţelelel de socializare şi pe site-ul colegiului tehnic. Iar promovarea nu se opreşte aici. Membrii echipei verzi Leonida vor construi o machetă a rezervaţiei, pentru ca la final să fie organizată o drumeţie în arealul rezervaţiei „Piatra Crinului” în munţii Parâng şi o expoziţie cu cele mai frumoase fotografii din această drumeţie.
Peştera Bolii şi Cheile Crivadiei, promovate la nivel naţional
Şi elevii Şcolii Generale nr. 7 din Petroşani au luat startul competiţiei, cu un proiect ce vizează Peştera Bolii. Echipa verde – BioTEAM7 şi-a propus să afle mai multe informații despre ce este o arie protejată, în general, cu referire specială la Rezervația Speologică Peștera Bolii și a început activitatea. Proiectul cuprinde mai multe etape ce cuprins atât activităţi desfăşurate în şcoală , cât şi întâlniri cu reprezentanți ai instituțiilor ce se ocupă cu protecția mediului în România, dar şi unele activități desfășurate în peșteră. În plus, a fost creat şi un blog pe care să fie popularizat proiectul.
Pe de altă parte, elevii şcolii generale nr. 4 promovează Cheile Crivadiei, o arie protejată de interes național, situată în cadrul Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina. Rezervația are o suprafață de 10 ha, fiind situată la zona de contact a munților Șureanu cu depresiunea Hațegului, în zona marginală a calcarelor jurasice, fapt ce a contribuit la crearea unor chei foarte spectaculoase, Cheile Crivadiei, cu o lățime la bază de 3-4 m și o înălțime a pereților de 60-70 m. Relieful cheilor, rocile calcaroase, pârâul Crivadiei și expoziția versanților au creat un microclimat deosebit ce a favorizat dezvoltarea unor specii floristice termofile alături de cele specifice zonele învecinate. Rezervaţia naturală este amplasată lângă monumentul feudal Turnul Crivadiei şi are o deosebită valoare peisagistică şi floristică, constituind o enclavă de specii termofile şi elemente dacice şidaco-balcanice, inclusiv 4 specii endemice şi 2 specii rare. Echipa verde a Școlii Gimnaziale Nr.4 din Vulcan şi-a propus să desfăşoare activităţi de promovare şi conştientizare privind necesitatea conservării Rezervaţiei Naturale Cheile Crivadiei.
În schimb, echipa Colegiului Hermes din Petroşani promovează Parcul Naţional Defileul Jiului, pornind de la un citat din “România pitorească” a lui Alexandru Vlahuţă: “Nicăieri nu am văzut desfăşurate cu atâta măiestrie într-un singur cadru toate cele trei frumuseţi ale naturii: munţii, apele, pădurea, ca în această trecătoare spre Petroşani”. “Parcul Naţional Defileu Jiului este o arie protejată de interes naţional ce corespunde categoriei a II-a IUCN (parc naţional), situată în sud-vestul ţării, pe teritoriile judeţelor Gorj şi Hunedoara. Defileul Jiului a fost trecut pe lista zonelor protejate şi declarat Parc Naţional în anul 2005 fiind una dintre cele mai tinere şi mai sălbatice rezervaţii naturale de pe teritoriul ţării noastre. Diversitatea habitatelor, a speciilor şi prezenţa elementelor endemice de faună şi floră oferă o notă aparte de unicitate biodiversităţii parcului. Având în vedere că râul Jiu reprezintă coloana vertebrală a Parcului Naţional Defileu Jiului, străbătându-l de la un capăt la altul, acesta transportă deşeurile menajere rezultate din zona regiunii urbane a Văii Jiului, contribuind la poluarea puternică a ariei protejate. Cu ocazia acestui proiect, membrii Echipei Verzi de la Colegiul Economic ,,Hermes” Petroşani au ȋnceput o activitate de popularizare a proiectului la nivelul şcolii noastre şi în comunitate. Activitatea echipei noastre constă în realizarea uni panou informativ, a unei expoziţii de fotografie cu imagini din acest parc şi realizarea unei activităţi de ecologizare pe malurile râului Jiu”, se arată în prezentarea proiectului celor de la Colegiul Hermes. Iar cei de la Colegiul Tehnic “Mihai Viteazu” din Vulcan şi-au propus să promoveze, în general, “aurul verde”. Ei spun că s-au înscris în competiţie pentru a informa, a conştientiza comunitatea locală privind rolul pădurii, al faunei şi al florei existente şi de a promova o atitudine de respect faţă de mediul înconjurător.
Concursul se derulează la nivel naţional şi este organizat de Asociaţia Şcoli pentruun viitor verde, în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Mediului.