-1 C
Deva
luni, noiembrie 11, 2024

A fost ziua crinolinelor în Sala Şemineului FOTOGALERIE

Expoziţia „Rochia de bal. Jurnal de modă veche”, vernisată la Castelul Magna Curia din Deva, a reuşit să recreeze în secolul XXI un crâmpei al vieţii mondene din perioada victoriană

Sala Şemineului aparţinând Castelului Magna Curia din Deva a fost ieri neîncăpătoare pentru numărul mare de vizitatori veniţi la vernisajul ineditei expoziţii „Rochia de bal. Jurnal de modă veche”.

Crinolinele, până la 2 metri diametru în epoca victoriană

Piese vestimentare aparţinând altor vremuri, accesorii de nelipsit din arsenalul mondenelor epocii victoriene, litografii prezentând rochiile şi coafurile vremii, dar şi patru crinoline, adevărate catedrale vestimentare cu diametre ajungând în epocă până la doi metri. Rochiile au fost realizate la Muzeul din Bistriţa i-au întâmpinat pe curioşii veniţi să descopere o mică părticică din spiritul atmosferei vieţii urbane europene, specific sfârşitului de secol XVIII. „Muzeul continuă sădesfăşoare o serie de activităţi culturale care să se adreseze unei cât mai largi categorii sociale şi profesionale. Muzeul a reuşit să devină un centru cultural al judeţului, să devină locul în care poţi afla informaţii nu numai despre arheologie şi istorie, ci şi despre o astfel de istorie a modei româneşti. Această expoziţie aduce la Deva un crâmpei din ceea ce a însemnat viaţa mondenă în acea epocă”, spune Liliana Ţolaş, manager al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva.

Parfumul unei alte epoci

Deva este cel de-al treilea oraş unde poposeşte expoziţia, după Bistriţa şi Baia Mare. De aici „Jurnal de modă veche” va putea fi admirată la Braşov şi Cluj. Şase instituţii de cultură din ţară au „pus umărul”, împreună cu Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva pentru reuşita acestei expoziţii mai puţin obişnuite. „Ne-am gîndit la o temă mai puţin abordată în instituţiile muzeale, mai ales din Bistriţa, unde nu a mai fost o expoziţie legată de modă de cel puţin 20 de ani. Ca sursă de inspiraţie am avut modelele Ionelei Mircea de la Alba Iulia, acele crochiuri care circulau în perioadă, începând de la 1837 până pe la 1890, aşa numita epocă victoriană. Am realizat patru rochii pentru scenariu şi pentru a intra puţin în atomosfera epocii unei expoziţii de un asemenea gen”, spune Elena Pleniceanu, muzeograf la Complexul Muzeal Bistriţa, creatorul celor patru crinoline expuse pentru public în Sala Şemineului.

Primul catwalk pentru tineri artişti hunedoreni

Alte nouă piese vestimentare, reprezentând rochia de bal în viziunea tinerilor artişti ai Liceului de Arte din Deva au completat vernisajul, sub forma unei mici prezentări de modă. Deşi în proiect s-au înscris 20 de elevi, doar jumătateau reuşit să îşi finalizeze creaţia proprie.“Aceastăcolecţie este rodul exclusiv al muncii elevilor. S-a pornit de la un proiect educaţional care nu are legătură cu proiectele pe care le avem noi în şcoală. La fiecare rochie s-a lucrat în echipă, din care a făcut parte profesorul şi una sau două eleve şi desigur manechinul. S-a pornit de la ideea materialelor neconvenţionale şi creaţie pe tema aleasă, rochia victoriană de bal” spune Diana Jula, profesor de Istoria Artei la Liceul de Arte „Sigismund ToduţăDeva.

O rochie de bal modernă

Printre tinerii artişti care au participat la proiect se află şi Cătălin Lăscău, din clasa a X-a Plastică. “Pentru model m-am inspirat puţin de pe Internet, iar pentru realizarea rochiei am lucrat cinci zile. Am folosit materiale neconvenţionale cum ar fi hârtie, plastic, paie sau aţă. Cred că ar fi o rochie potrivită pentru un bal al zilelor noastre”, spune tânărul licean.

Elevii prezenţi la eveniment au fost foarte încântaţi de acest proiect, unul neobişnuit pentru un muzeu. „Foarte drăguţă expoziţia. Îmi plac toate rochiile expuse, nu aş putea alege una singură ca preferată. Îmi place ideea acestei expoziţii, mai ales că şi colegele mele participă cu exponate create chiar de ele” este de părere Andreea Ştef din clasa a X-a Arhitectură, a Liceului de Arte.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/