Nici în acest an, rezultatele elevilor care au susţinut simularea Evaluării Naţionale nu au surprins decât prin mediocritate
Simularea Evaluării Naţionale din acest an a scos la iveală, încă o dată, lacunele pe care o mare parte dintre elevi le au, înainte de promovarea gimnaziului. Dacă la nivel de ţară, promovabilitatea la Evaluarea Naţională a fost de 48,8 la sută, judeţul Hunedoara ocupă un modest loc 31, din 41 de judeţe, cu o medie de promovabilitate de 44,1 la sută.
O singură medie de 10
Cele mai bune note obţinute de elevii de clasa a VIII-a au fost la Limba Română, unde 65 la sută dintre elevi au peste 5, în timp ce la Matematică au trecut evaluarea doar 24,7 la sută dintre elevi. La Limba Maternă procentul de promovabilitate a fost de 57,1 la sută.
Totodată, la simularea examenului de Limba Română nouă elevi au obţinut nota maximă, în timp ce la Matematică 19 şcolari au rezolvat toate exerciţiile date, de nota 10. Dealtfel, judeţul Hunedoara nu se poate mândri decât cu un singur elev, de la o şcoală din Deva, care a obţinut media 10 la simularea examenelor de Capacitate.
Patru şcoli, cu promovabilitate 0
Un semnal de alarmă ar trebui să fie rezultatele a patru şcoli din judeţ care au obţinut un procent de 0 promovabilitate. 260 dintre elevii din ultimul an de gimnaziu au preferat să nu participe la Evaluare, dintre cei 3.756 de elevi înscrişi pe liste.
La simularea Evaluării Naţionale, cele mai bune medii le-au obţinut elevii din Capitală, cu o provabilitate de 64,2 la sută, iar cel mai slab judeţ este Călăraşi care a înregistrat doar 34,2 la sută, medii de peste nota 5.
[box type=”info”]Cum se va îndrepta situaţia
În urma rezultatelor obţinute, Ministerul Educaţiei a decis adoptarea mai multor măsuri care urmează să fie aplicate, la nivelul fiecărui judeţ.
* Inspectoratele şcolare vor prezenta situaţia reală tuturor directorilor de şcoli, iar la nivelul fiecărei unităţi şcolare, va fi analizată situaţia şi se vor lua măsurile impuse de MEN, dar şi alte măsuri suplimentare pentru pregătirea elevilor
*Părinţii vor fi informaţi asupra situaţiei elevilor, în cadrul şedinţelor cu părinţii şi li se vor prezenta soluţiile pe care şcoala le are în vedere pentru fiecare elev în parte.
*Lucrările fiecărui elev vor fi analizate la nivelul clasei, pentru a se identifica punctele slabe şi, în consecinţă, pentru a putea corecta neajunsurile înregistrate iar elevii vor efectua ore de pregătire pentru examinarea naţională din vară.[/box]