12.6 C
Deva
vineri, decembrie 1, 2023

La Deva se poartă autobuz şcolar cu taxă

Şcolarii din cartierul Zăvoi trebuie să plătească transportul “către” şi “de la şcoală acasă”, care a fost gratuit anul trecut. Părinţii susţin că nu au bani pentru transportul copiilor, drept urmare aceştia nu vor mai merge la şcoală

transportCopiii care locuiesc în cartierul Zăvoi de la marginea municipiului Deva, trebuie să plătească călătoria până şi de la şcolile la care învaţă. Deşi exista un microbuz gratuit, care se ocupa cu transportul copiiilor la unităţile de învăţământ şi retur, de luni, acesta circulă cu aceeaşi taxă ca şi la transportul în comun. Fiecare şcolar trebuie să scoată din buzunar 1,6 lei dacă vrea să ajungă la şcoală şi alţi 1,6 lei pentru transportul spre casă.

Transport pe contul şcolilor

Primăria Deva care coordonează transportul elevilor din Zăvoi, a trecut la taxarea elevilor din raţiuni pur economice, fără să se gândească şi la consecinţe. “Contractul încheiat cu firma de transport a expirat  în luna decembrie a anului trecut. Prin urmare, trebuie semnat un nou contract, însă trebuie să vedem care sunt elevii şi căror şcoli aparţin. Costurile s-au făcut până acum din contul Colegiului Tehnic Hurmuzescu şi doar o parte dintre elevi apaţineau acestei unităţi şcolare. Acum am cerut liste de la toate unităţile şcolare ca să vedem câţi şcolari sunt în Zăvoi şi câţi corespund fiecărei şcoli în parte. În aceste fel, transportul se va face pe contul fiecărei unităţi şcolare în parte” spune Simion Molnar, şef birou Administrare Unităţi de Învăţământ din cadrul Primăriei Deva.

Copiii nu mai merg la şcoală

Mare parte dintre părinţii copiilor sunt revoltaţi această decizie a primăriei, au semnat şi o petiţie pe care au trimis-o spre administraţia locală şi sunt decişi să recurgă la măsuri drastice. “Noi nu avem bani să dăm copiilor pentru autobuzul de şcoală. Fetiţa cea mică învaţă la Şcoala Andrei Şaguna şi ieri am venit cu ea pe jos de la şcoală. Mai am trei copii acasă. De unde bani pentru autobuz? Suntem foarte nemulţumiţi de faptul că autobuzul şcolar circulă contra cost” spune Geanina. Nici Luminiţa Munteanu, nu are bani pentru autobuz în fiecare zi, drept urmare cei patru copii ai familiei nu mai merg la şcoală. “Unul dintre copii a fost muşcat de un câine în drum spre şcoală, pentru că învaţă în continuare la Şcoala din Viile Noi unde au fost înscrişi şi de unde nu am reuşit să îi mut mai aproape. Bani de autobuz pentru toţi patru nu am, aşa că nu îi mai las să meargă la şcoală. Decât să îi sfâşie câinii pe aici pe dealuri, în drum spre şcoală, mai bine îi ţin acasă”, spune femeia.

Gratuit doar pentru nevoiaşi
Totuşi se pare că viitorul autobuz şcolar va fi gratuit doar pentru copiii care nu îşi permit drumul până la şcoală pe banii părinţilor. “Trebuie văzut cine se încadrează în aceste situaţii de excepţie şi cine nu. E clar că nu se pot da sume atât de mari de bani pentru sute de copii. Vom cere şi sprijinul unităţilor şcolare în studierea situaţiei financiare a elevilor de la fiecare dintre şcolile de acolo. Apoi se  strâng tabelele şi urmează să discutăm cu transportatorul pentru un nou contract”, mai adaugă Simion Molnar. Se pare că nu toate familiile care locuiesc în cartierul Zăvoi au probleme cu transportul copiilor la şcoală. Primăria crede că familiile care au o stare materială mai bună, trebuie să se descurce cu ducerea şi aducerea copiilor de la şcolile din oraş.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/