În fosta capitală a Daciei Romane se lucrează la reţelele de apăşi canalizare, dar nici agricultura nu a fost uitată
În ultima perioadă se pune un mare accent pe creşterea gradului de confort al locuitorilor din zonele rurale ale judeţului Hunedoara.
Apă şi canalizare
Acest lucru se întâmplăşi în comuna Sarmizegetusa, unde edilii coordonează mai multe proiecte ce vizează acest aspect. „În această perioadă se lucrează, pe fonduri proprii, la introducerea reţelei de apă în Hobiţa-Grădişte, Breazova şi Sarmizegetusa. Pentru aceste trei sate mai sus menţionate am depus, la Administraţia Fondurilor de Mediu, un proiect şi pentru introducerea reţelei de canalizare, fiind în aşteptarea unui răspuns de la această autoritate. Tot la Admninistraţia Fondurilor de Mediu am mai depus încă un proiect, tot pentru apăşi canalizare, dar pentru satele aparţinătoare Zeicani şi Păucineşti. Pe această cale anunţşi faptul că drumurile ce vor fi afectate de aceste operaţiuni, care sperăm să înceapă cât mai curând, vor fi reparate după terminarea lucrărilor. Nu în ultimul rând doresc să mai precizez şi că, tot pe fonduri proprii, se execută lucrări de modernizare la sediul primăriei, fiind vorba despre reabilitarea compartimentului agricol şi al celui de contabilitate. Mai precizez că se lucrează la împrejmuirea amfiteatrului din situl arheologic, zonă care se află în administrarea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, opreraţiune care se apropie de finalizare. Pe viitor se intenţionează organizarea, aici, a unei expoziţii permanente, cu piese arheologice din acest sit, una diferită faţă de cea din muzeul din localitatea de reşedinţă”, a declarat Mihai Cornel Todoni, primarul comunei Sarmizegetusa.
Agricultura, la loc de cinste
Principala preocupare a locuitorilor din Sarmizegetusa este, ca peste tot la ţară, agricultura. Aici se cultivă, cu preponderenţă, primăvara, porumbul, orzoaica şi ovăzul, iar toamna grâul şi triticalele (o încrucişare între grâu şi secară). Din triticare rezultă un grâu furajer rezistent, cu productivitate mare. „Se mai cultivă cartofi şi legume de grădină, dar şi alte plante furajere, folosite la hrănirea animalelor, care sunt crescute, într-un număr rezonabil, în comuna noastră. Din păcate, agricultorilor, nu doar din comuna noastră, ci în general, le este foarte greu să vândă surplusul din gospodării. Acest lucru se datoreazăşi dispariţiei pieţelor tradiţionale din Valea Jiului şi Hunedoara, dar şi a celei de la Oţelu roşu, din judeţul Caraş Severin, unde îşi vindeau producţia cei din comuna noastră. Mă bucură, totuşi, că, deşi le este greu, locuitorii din Sarmizegetusa nu renunţă la ocupaţia lor tradiţională, agricultura”, a mai spus primarul Mihai Cornel Todoni.