Din cauza unui funcţionar public angajat la Primăria Dobra, o bunică nu poate obţine pentru nepotul ei pensie de urmaş, după moartea prematură a fiicei ei
Fiica Ofeliei Mazilu din localitatea Lăpuşnic s-a stins din viaţă în luna ianuarie a acestui an, lăsând în urmă un băieţel de 12 ani. Decedata nefiind căsătorită, băieţelul a fost luat în plasament de urgenţă de bunică, care s-a gândit să îi facă celui mic o pensie de urmaş după mama sa. Băieţelul necesită tratament medicamentos şi controale lunare suferind de sindromul ADHD (Deficit de Atenţie / Tulburare Hiperkinetică).
Funcţionarul zeu
Numai că de la Primăria Dobra, femeia nu poate ridica un act, o copie după certificatul constatator de deces, care o împiedică să înainteze dosarul la Casa Judeţeană de Pensii Hunedoara. Totul din cauza unei funcţionare de la Biroul de Stare Civilă care refuză să îi furnizeze femeii acest act, fără un motiv anume. “Sunt cinci luni de când mă rog de această doamnă de la primărie, să mă ajute cu o simplă copie. Dânsa mi-a vorbit extrem de urât şi a susţinut şi în faţa primarului că nu îmi dă actul respectiv, motivând că pur şi simplu nu vrea. Astăzi (azi – n.r.) am fost la Casa de Pensii din Deva iar doamnele de acolo au sunat la Primăria Dobra şi au vorbit şi ele cu funcţionara de la Starea Civilă din Dobra. I-au impus ca până vineri să le trimită prin fax certificatul constatator, iar dacă refuză în continuare, Casa de Pensii Hunedoara va face o cerere oficială Stării Civile din Deva, prin care să o oblige pe funcţionara primăriei din Dobra să îşi facă treaba. Într-un fel sau altul, acestă problemă se va rezolva”, spune cu năduf Ofelia Mazilu.
“Problemele trebuie lăsate la uşa instituţiei”
La rândul lui, primarul comunei Dobra susţine că nu ştia că bunica în doliu mai avea nevoie de un singur act să depună dosarul de pensie de urmaş la Casa de Pensii, act pe care un funcţionar din primărie refuză să îl înmâneze solicitantului. “Eu nu ştiu ce motive au cele două, solicitantul şi funcţionarul public de nu se înţeleg. Problemele de orice fel ar trebui lăsate la uşa instituţiei, de către funcţionarii publici. O aştept mâine la mine pe reclamantă să ridice actul de care are nevoie”, spune Ovidiu Pădurean, primarul comunei Dobra.
Ofelia Mazilu însă spune că nu mai trece pragul instituţiei publice degrabă şi că aşteaptă ca instituţiile statului să o oblige pe angajata Primăriei Dobra să respecte cetăţenii comunei şi să îşi facă treaba după cum scrie în lege, nu după bunul plac.