Lipsa medicilor la Spitalul de Urgenţă din Petroşani încă îşi face simţită din plin prezenţa. Pe de o parte vorbim despre secţii fără niciun medic, iar pe de altă parte despre secţii nevoite să se închidă dacă unicul doctor se îmbolnăveşte sau îşi ia concediu de odihnă. Iar problemele nu se opresc aici.
Aproape toate spitalele din Hunedoara se confruntă cu lipsa medicilor, mulţi preferând contractele în străinătate, mai avantajoase din punct de vedere financiar. Iar acest lucru conduce la situaţii atipice, în care bolnavi de anumite afecţiuni nu pot beneficia de asistenţă medicală în lipsa cadrelor medicale specializate. Iar Spitalul de Urgenţă Petroşani nu face excepţie, aici vorbind despre secţii fără niciun medic, ori secţii deservite de un singur doctor! “La ora actuală avem două secţii care nu au medic, Endocrinologia şi Dermatologia. Pe Endrocrinologie avem un rezident de anul IV, deci teoretic în doi ani ar trebui să avem şi medic endocronolog, pe Dermatologie urmează să vedem cum vom reuşi să acoperim acest deficit”, a recunoscut managerul Spitalului de Urgenţă Petroşani, dr. Alin Vasilescu. Dar, există şi secţii cu un singur medic şi asta din cauza numărului de paturi aprobat şi decontat de Casa de Asigurări de Sănătate, care nu dă dreptul la mai mulţi medici pe respectiva secţie. Iar acestea încuie lacătul în cazul în care unicul medic intră în concediu. “Există nişte normative aprobate de Ministerul Sănătăţii, sunt secţii la care, la numărul de paturi – pentru că la asta se face normarea – poţi avea un singur medic. Şi este firesc ca acel medic, din când în când, să aibă şi concediu”, arată Vasilescu.
Bolnavii, primii care au de suferit
O situaţie ingrată care a pus nu o dată pacienţii în dificultate. De exemplu, în vara anului 2012, Secţiile Oncologie şi Oftalmologie ale Spitalului de Urgenţă Petroşani şi-au încetat temporar activitatea, iar pacienţii au fost trimişi spre alte unităţi medicale, din cauza lipsei medicilor de specialitate, aflaţi în concediu de odihnă. Managerul SUP recunoaşte că ar fi nevoie de medici ca de aer şi există specialităţi unde ar fi bine să mai existe cel puţin unul – doi doctori. În total, după calculele conducerii instituţiei medicale, încă 10 – 15 medici ar fi necesari în următoarea perioadă ca să vorbim despre o activitate medicală în parametri optimi.
Dar, problemele nu se limitează doar la lipsa personalului medical, ci sunt şi de natură financiară. De exemplu, angajații spitalului sunt plătiți doar parțial pentru zilele de sâmbătă şi duminică lucrate, compensarea făcându-se cu zile libere. Dacă s-ar face plata integrală, ar fi nevoie de restructurări de personal, pentru ca instituţia medicală să se încadreze în fondul de salarii. Salvarea constă într-un contract mai mare cu Casa de Asigurări de Sănătate, care ar permite ca angajații să beneficieze integral de aceste sporuri, dar până atunci situaţia rămâne nemodificată. Iar problemele vin de la numărul de cazuri pe care un spital le poate rezlva şi numărul contractat de Casa de Asigurări de Sănătate. Dr. Alin Vasilescu a precizat că sunt o serie de cazuri care constituie urgenţe şi nu poţi trimite acasă pacienţii, s-i reprogramezi. Şi atunci apar discrepanţele. SUP primeşte de la Casa de Asigurări undeva la 28,5 – 29 de miliarde de lei pe lună. “Ca şi grad de achitare din partea Casei a serviciilor pe care le facem, la nivel de spital avem undeva la 91 – 92%, iar la nivel de Ambulatoriu 60%”, a declarat managerul SUP.