Moții l-au comemorat, în satul său natal, pe unul dintre eroii răscoalei țărănești de la 1784-1785, alături de Horea și Cloșca.
Așa cum se întâmplă din 1979 încoace, în fiecare an în luna octombrie, în comuna hunedoreană Ribița s-a desfășurat un moment emoționant, dar și de mare trăire patriotică, “Omagiu lui Crișan”.
Cinstire memoriei
Timp de două zile, la sfârșitul săptămânii trecute, comuna Ribița a îmbrăcat straie de sărbătoare, perioada mai sus menționată desfășurându-se mai multe activități cultural-artistice și sportive, dar și momente de evocare istorică. Momentul solemn a avut loc la Casa Memorială “Crișan”, din satul omonim aparținător de comuna Ribița, în prezența unui public numeros, alături de localnici și administrația publică a așezării din Țara Zarandului participând la manifestare oficialități județene, istorici, cadre militare, primari și viceprimari din zonă, participanți la ”Salonul hunedorean al cărții” sau simpli turiști. “Astăzi comemorăm 230 de ani de la moartea eroului nostrum și sărbătorim a XXXVII-a ediție a manifestării “Omagiu lui Crișan”. Gheorghe Crișan, alături de Horea și Cloșca, a fost unul dintre conducătorii răscoalei de la 1784 – 1785, și poate chiar cel mai important, din punct de vedere organizatoric și militar. Pentru a omagia eroul născut în anul 1732 în satul nostru, fost Vaca, astăzi Crișan, ne-am pregătit cât mai bine și am îmbrăcat haine de sărbătoare. Ne onorează prezența dumneavoastră astăzi, aici, stimați invitați și dragi și dragi consăteni și pentru asta vă mulțumesc”, a spus Ioan Faur, primarul comunei Ribița (medalion).
Lucruri inedite
În cadrul evenimentului solemn au fost depuse coroane de flori și s-a evocat personalitatea lui Crișan, de către istoricul Ioachim Lazăr, a fost prezentat un moment artistic de către elevii de la școlile care funcționează pe raza comunei Ribița, s-a oficiat o slujbă religioasă de pomenire a lui Crișan și a tuturor eroilor neamului, iar cei prezenți au putut afla și unele lucruri inedite despre unul dintre conducătorii răscoalei țărănești ce a avut loc cu mai bine de două secole în urmă. “Asociația “Gheorghe Crișan” a fost înființată acum doi ani, cu scopul de a promova eroul nostrum zărăndean. Am avut primul simpozion în legătură cu evenimentul care se petrece la Casa Memorială “Crișan”. Legat de erou, vreau să vă spun, că toată lumea îi spune Gheorghe Crișan sau Marcu Giurgiu. Numele lui adevărat este Golda George, născut aici. Este un început bun și dorim ca, în continuare, asociația să se implice mai mult în promovarea evenimentului și, în special, în promovarea eroului nostru zărăndean Gheorghe Crișan”, a declarant Nistor Magdalina, reprezentant al Asociației “Gheorghe Crișan”.
Sărbătoare în comună
Tot cu această ocazie au fost premiate și cuplurile din comuna Ribița care au sărbătorit, în acest an, cinci decenii de căsnicie și a fost organizat și un spectacol folcloric de excepție, susținut de membrii Ansamblului Artistic Profesionist “Crișana” al Teatrului “Regina Maria” din Oradea, care, timp de o săptămână, începând cu data de 24 octombrie, va fi prezent la standul României de la Expoziția Mondială de la Milano. Această manifestare a fost organizată de către Primăria și Consiliul Local al comunei Ribița și Asociația “Gheorghe Crișan”.