17.9 C
Deva
marți, septembrie 10, 2024

Medicii veterinari vin în sprijinul crescătorilor de animale în problema laptelui

Producătorii de lapte nu au motive de îngrijorare privind comercializarea laptelui sau a produselor din lapte în pieţe, dacă respectă câteva reguli de igienă obligatorii. Medicii veterinari în liniştesc pe crescătorii de animale şi spun că probele pot fi duse la laboratorul de la Deva ori în asociere, ori chiar de veterinari.

 

lapteVeşti bune pentru crescătorii de animale din Valea Jiului care se temeau că vor fi nevoiţi să îşi vână vitele, ori să dea laptele la porci, din cauză că nu îşi vor mai putea vinde laptele ori produsele din lapte în pieţe. Dr. Gheorghe Cristea, şeful CSVSA Vulcan – Lupeni, îi linişteşte şi le transmite că nue ste vorba despre o interdicţie, ci doar de respectarea unor reguli de igienă absolut necesare. „Aceste reglementări sunt cunoscute încă de anul trecut. Toţi producătorii de lapte au fost instruiţi, au fost puse afişe în boxele de carne sau de brânzeturi şi ei ar trebui să ştie ce trebuie făcut. Dacă lucrează curat nu sunt probleme. Au obligaţia să ducă probe la laboratorul judeţean de la Deva al Direcţiei sanitar – Veterinare pentru stabilirea numărului total de germeni şi celule somatice. Şi anul trecut se făceau aceste analize, dar de la 1 ianuarie nu mai pot fi depăşiţi anumiţi parametri”, a  explicat dr. Gheorghe Cristea. Probele trebuie duse la laborator o dată la două săptămâni timp de două luni, iar o analiză costă 28 de lei. De precizat că producătorul nu trebuie să se deplaseze personal la Deva. Crescătorii de animale se pot uni şi să meargă o singură persoană, ori pot să apeleze chiar la medicii veterinari la care sunt arondaţi. Gheorghe Cristea spune că, dacă se aplează la ajutorul lor, vor primi chitanţe direct pentru suma plătită, în funcţie de numărul de probe şi chiar miercuri acesta a dus la Deva probe de carne, preparate din carne şi lapte. În plus, marţi, un crescător de animale a fost la laboratorul judeţean pentru  alte 12 persoane, fără nicio problemă.

Şeful CSVSA Vulcan – Lupeni spune că sunt anumite reguli de igienă ce trebuie respectate, laptele trebuie răcit imediat după recoltare şi trebuie comercializat în prima parte a zilei, aşa încât să nu pună în pericol sănătatea consumatorilor.

Isterie în rândul crescătorilor de animale

Pentru că nu li s-a explicat de la cap la coadă care sunt regulile, ori nu au înţeles bine noile normative, crescătorii din animale s-au speriat că nu îşi vor mai putea comercializa laptele în pieţe. În valea Jiului nu există nici un punct de recoltare a laptelui, iar micii crescători de animale spun că la singura fabrică de lactate ce funcţionează în zonă, la Baru, nu îşi primesc banii la timp. În plus, dacă în piaţă primesc 2,5 lei pentru un litru de lapte, acolo li se achită 1,5 lei, dar şi această sumă cu mari întârzieri. În aceste condiţii, crescătorii de animale se gândeau să îşi vândă puţinele vite din gospodărie, roi să dea laptele ce le prisoseşte la porci.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/