11.6 C
Deva
sâmbătă, aprilie 19, 2025

Muzeul Arheologic de la Sarmizegetusa.Portretul unui oraş roman aşa cum a fost acum 2.000 de ani

Obiecte originale descoperite în săpăturile arheologice dar şi create prin intemediul arheologiei experimentale aduc în faţa turiştilor o parte din viaţa capitalei Daciei romane

Muzeul Arheologic de la Sarmizegetusa, secţie a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, cuprinde între zidurile sale o mică parte din fosta capitală a Daciei romane, dezvăluită vizitatorilor  atât prin piese originale descoperite în urma săpăturilor arheologice, cât şi prin intermediul arheologiei experimentale. Scopul a fost acela de a oferi turiştilor o imagine despre cum arăta acum 2.000 de ani Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa.

Cinci săli, cinci universuri, un singur oraş

“Muzeul este împărţit în mai multe încăperi structurate după obiectele prezentate. Astfel, prima sală este dedicată începuturilor oraşului, cea de-a doua este dedicată descoperirilor mărunte, cea de-a treia sală este destinată tehnologiei romane, urmată de o sală în care sunt prezentate obiecte de ceramică găsite în oraş, iar ultima este dedicată agriculturii, comerţului şi jocurilor practicate în capitala Daciei romane şi în împrejurimile acesteia”, spune dr. Gică Băeştean, şef secţie al Muzeului de Arheologie. Între zidurile Sarmizegetusei romane ce se întindea pe o suprafaţă de 33 de hectare locuiau peste 33.000 de persoane. Vizitatorii pot vedea cum arătau uniformele centurionilor sau ale legionarilor romani, armele folosite de aceştia în luptă, dar şi obiectele de îmbrăcăminte pe care le purtau în mod curent atât locuitorii oraşului, cât şi copiii. De asemenea sunt prezentate măştile de paradă ale soldaţilor , dar şi căştile purtate de gladiatori în luptele din amfiteatru.

O altfel de centrală termică

“Sistemul de încălzire centralizat dintr-o casă romană “hypocaustum”  se baza pe circulaţia aerului încălzit (într-un “praefurnium”) prin podeaua şi prin pereţii clădirii. Tocmai acest sistem am încercat să îl reconstituim parţial cu ajutorul mozaicului descoperit în săpăturile arheologice drept podea, pentru a prezenta turiştilor, această metodă ingenioasă de încălzire.  În această sală dedicată tehnologiei romane am încercat să cuprindem instalaţii care au uşurat sau chiar au înfrumuseţat viaţa romanilor”, a mai adăugat arheologul.

Vizitatorii mai pot admira bijuteriile purtate de femeile din oraş, obiecte de sticlărie create la unul dintre cele două ateliere din Colonia Ulpia Sarmizegetusa, instrumente chirurgicale sau chiar o parte din jocurile şi monedele folosite în capitala Daciei romane. În exteriorul muzeului a început construcţia unui lapidarium în care să fie prezentate piesele de mari dimensiuni găsite în interiorul oraşului.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/