-3.4 C
Deva
vineri, ianuarie 17, 2025

O ŞANSĂ PENTRU ALUN. „Satul înmărmurit” prinde viaţă cu ajutorul unor voluntari din Sibiu

Sâmbătă, la Ghelari, a avut loc o adunare organizată de Asociaţia SALVSAT, un ONG  al cărui principal obiect de activitate este conservarea satului romanesc tradiţional şi al specificului zonal al acestuia prin: dezvoltarea infrastructurii de bază şi a serviciilor în zonele rurale crearea de locuri de muncă în mediul rural, conservarea moştenirii rurale şi a tradiţiilor locale şi retehnologizarea structurilor existente cu alternative ecologice.

 

 

Primul obiectiv spre care se îndreaptă eforturile SALVSAT este satul Alun, din comuna Bunila. Situat în judeţul Hunedoara, satul Alun din Ţinutul Pădurenilor, supranumit „satul de marmură” sau „satul înmărmurit“, are o mănăstire şi un drum din marmură (de circa zece kilometri), unicate în România. Biserica este construită în totalitate din marmură extrasă din cariera satului. A fost ridicată între anii 1937 şi 1939, iar costurile s-au ridicat la suma de circa 500.000 de lei. Din cariera de marmură au fost extrase cantităţi impresionante care au fost folosite la construirea Casei Poporului, una dintre cele mai impozante clădiri ale Europei. După ce exploatarea de marmură a încetat, rând pe rând locuitorii au părăsit satul în căutarea unor noi locuri de muncă. Astăzi în Alun, doar două case mai sunt locuite iar celebra biserică din marmură este păstorită de două călugăriţe.

 

Recuperarea „comorilor” părăsite

 

Denisa Tămăslăcaru, preşedintele fundaţiei SALVSAT, este de părere că aceste demers nu va fi unul deloc uşor şi că atât piedicile legislative cât şi scepticismul unor oameni vor îngreuna procedurile care vor urma, dar cu perseverenţă şi încredere se va putea trece peste toate aceste obstacole şi se va atinge obiectivul propus.  „Concret, ne propunem protejarea obiectivelor de patrimoniu cultural de interes local, inclusiv aşezăminte monahale. Investiţiile vor avea un impact pozitiv asupra turismului local şi vor ajuta la stimularea dezvoltării mediului de afaceri în zonă. Altfel spus, sprijinirea conservării patrimoniului local şi a tradiţiilor are drept scop stimularea activităţilor de turism rural, dezvoltarea mărcilor locale, precum și menţinerea tradiţiilor şi a moştenirii spirituale, contribuind astfel la atractivitatea zonei rurale. Obiectivul este atragerea de investiţii corporale şi necorporale, în două direcţii generale de activitate. Pe de o parte, restaurarea, conservarea şi accesibilizarea patrimoniului cultural imobil de interes local şi, pe de altă parte, restaurarea, conservarea şi accesibilizarea aşezămintelor monahale”, spunea Denisa Tămăslăcaru. Prima acţiune concretă stabilită de SALVSAT este vernisarea unei expoziţii de fotografii  menită să facă şi mai cunoscut acest loc şi să sensibilizeze cât mai multe persoane gata să dea o mână de ajutor acestui demers benefic satului românesc.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/