Mare parte din florile sezoniere care împodobesc oraşul de la poalele Cetăţii din primăvară şi până spre toamna târziu sunt sădite şi crescute în sera nouă administrată de Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală din subordinea Primăriei Deva
O adevărată pepinieră de flori, sera încălzită este o investiţie în valoare de aproape 80.000 de lei şi a fost dată în folosinţă în luna august a anului 2011. Cele şase sere din sticlă unde erau îngrijite până atunci plantele sensibile la frig nu mai erau rentabile, preţurile pentru încălzirea acestora, fiind uriaşe.
Mediu propice pentru flori
Întinsă pe o suprafaţă de 300 de metri pătraţi, cu sisteme performante de încălzire şi ventilaţie, sera asigură spaţiul propice pentru creşterea răsadurilor din flori, dar şi păstrarea plantelor sensibile la temperaturi scăzute pe perioada iernii. Umiditatea mare şi temperatura care nu scade sub temperatura de 17 grade asigură un mediu potrivit pentru creşterea şi dezvoltarea florilor.“În seră se păstrează plantele sensibile la temperaturi scăzute. De exemplu agavele, palmierii sau chiar muşcatele au fost aduse aici şi păstrate pe perioada iernii, încă din toamnă. Trebuie să avem mare grijă la temeperaturile minime, când la scoatem în oraş, deoarece dacă este prea frig, o perioadă mai mare plantele sunt afectate. Cred că vor fi replantate în oraş în luna mai, când temperaturile vor fi mai ridicate şi fără oscilaţii atât de mari de la o zi la alta”, spune Emanuel Chirilă, inspector de specialitate al Biroului de Producţie şi Întreţinere Dendro – Floricol din cadrul SPIGM Deva.
Multicolor pentru spaţiile verzi
Peste 30.000 de răsaduri cresc cuminţi în sera încălzită şi aerisită automat. Begonia, agheratumul, coleus, irizina, daliile, crăiţele sau Regina Nopţii sunt câteva dintre plantele sezoniere care vor împodobi oraşul după ce va trece sezonul panseluţelor. Alături de acestea culoare vor mai da străzilor oraşului şi muşcatele şi trandafirii. Marea majoritate a plantelor ornamentale sunt păstrate în sera nouă, doar cele mai voluminoase şi mai rezistente la temperaturi mai scăzute au fost mutate în sera alăturată care este din sticlă, iar temperaturile de acolo nu sunt la fel de ridicate.