14 studenţi de la universităţi din Europa şi America de Nord se află în aceste zile în judeţul Hunedoara pentru a efectua săpături la situl arheologic de la Rapoltu Mare. Scopul acestui proiect, care este unul pilot, rezultat în urma colaborării dintre Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi ArchaeoTek Canada, este de a observa în ce fel a fost legată viaţa în epoca romană de prezenţa marilor axe de comunicare imperială.
Prezenţa sau absenţa infrastructurii a influenţat dintotdeauna viaţa comunităţilor. Tocmai pentru a vedea în ce fel a fost legată viaţa în epoca romana de prezenţa marilor axe de comunicare, mai mulţi studenţi din Europa şi din Statele Unite ale Americii efectuează în aceste zile săpături la situl arheologic din Rapoltu Mare. „Romanii au reuşit să transforme ceea ce era un drum de ţară într-o autostradă imperială şi acest lucru a schimbat dinamica vieţilor de zi cu zi a oamenilor din această regiune. Noi, împreună cu studenţii, vrem să vedem cum aceste drumuri imperiale, aceste axe de circulaţie, au afectat vieţile oamenilor”, a declarat Andrei Gonciar, directorul ArchaeoTek – Canada.
România, ţară de vis pentru americani
Studenţii, în special cei din Statele Unite ale Americii, sunt de părere că această experienţă le ajută mult în viitoare carieră de arheologi, mai ales că astfel de situri nu există pe teritoriul ţării lor. În plus, aceştia s-au îndrăgostit şi de România, o ţară pe care o consideră minunată, cu oameni şi mai minunaţi.
„Sunt foarte interesat de istoria dacilor, în special zona de frontieră cu Imperiul Roman, pentru a afla cum interacţionau cele două culturi. În România încă există foarte multe locuri neexplorate şi sunt multe oportunităţi în ceea ce priveşte arheologia. În plus, cred că România este o ţară foarte frumoasă, eu chiar mi-am adus şi bicicleta să pot explora aceste locuri. Este destul să te uiţi în jur doar aici în zonă să vezi ce frumuseţi are această ţară, iar oamenii de aici sunt minunati”, a spus John P. Chamness, de la Universitatea „Santa Barbara” California, USA.
„Chiar acum săpăm într-o aşezare romană situată aici lângă Rapolt, vrem să ajungem la suprafaţa originală a casei aşezată în acest loc. Mă pregătesc să devin arheolog, iar această experienţă este crucială pentru studiile mele, mai ales că în America nu prea avem astfel de situri. Este pentru prima dată când am trecut de graniţele Statelor Unite şi totul mi se pare de necrezut, îmi place România şi încerc să mă bucur de fiecare minut petrecut aici”, a zis Ian Maloy de la Universitatea „West Chester” Pennsylvania, USA.
„Noi săpăm pentru a descoperi aşezarea romană din acest loc. După cum se vede, aici este un zid dar trebuie să fim foarte atenţi când săpăm pentru că în pământ mai există îngropate diferite obiecte, cum ar fi de exemplu bucăţi de vase din perioada romană şi dacă nu suntem atenţi le putem distruge. În ceea ce priveşte România, mă aflu pentru prima dată aici dar cu siguranţă nu va fi pentru ultima dată. M-am îndrăgostit de această ţara, totul e frumos, oamenii sunt foarte prietenoşi…nu ai ce să nu iubeşti la această ţară”, a spus Marie Meroney de la „Beloit” College, Wisconsin, USA.
Parteneriat între două instituţii
În tabăra experimentală participă 14 studenţi, dintre care zece sunt din Statele Unite ale Americii, iar restul din Canada, Irlanda şi Marea Britanie. Tabăra experimentală de arheologie a fost organizată de Centrul de Cercetări ArheoTec din Canada în colaborare cu Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.