Lipsa apei calde din multe apartamente din Valea Jiului reînvie băile comunale, extrem de populare mai ales în perioada interbelică, când în zonă funcţionau 9 astfel de băi destinate mai ales muncitorilor de la Societatea Petroşani. Prima astfel de construcţie va apărea la Vulcan, destinată cu precădere localnicilor din Cartierul Dallas.
În Vulcan reînvie băile comunale, un proiect al administraţiei publice destinat cu precădere locuitorilor din Cartierul Micro 3 B, supranumit Dallas, unul dintre cele mai sărace din Vulcan. Edilii vor ca până la sfârşitul acestei luni să implementeze investiţia realizată într-un fost punct termic, acum dezafectat, iar pentru încălzirea apei vor fi folosite panourile solare montate pe acoperişul Şcolii generale nr. 6, lângă care vor fi construite băile comunale. „În Micro 3 B sunt foarte multe familii care nu au apă caldă în locuinţe. Pentru încălzire, cât va fi timp frumos vom folosi căldura de la panourile solare, iar în timpul iernii mergem pe încălzire în sistem centralizat”, a declarat primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile. Băile comunale din Vulcan vor avea, pentru început, 8 cuşete pentru bărbaţi şi 8 pentru femei, dar acolo se intenţionează să fie amenajat şi un bazin. Iar pentru cei cu probleme sociale deosebite va fi înlesnită intrarea la acestei moderne băi comunale.
Băile comunale au rămas doar amintire
În perioada interbelică, băile comunale sau muncitoreşti erau deosebit de populare în rândul locuitorilor din Valea Jiului. Acum, însă, au rămas doar în amintirea celor mai în vârstă dintre localnici. De exemplu, în Colonia Petroşani, în imediata vecinătate a Cazinoului Muncitoresc, în data de 1 Decembrie 1925 s-a dat în funcţiune clădirea ce adăpostea băile muncitoreşti, unele dintre cele mai moderne din ţară la vremea respectivă, deschise tuturor doritorilor, contra cost. Muncitorii de la Societatea Petroşani (actualele unităţi miniere din Valea Jiului) aveau, în schimb, intrarea gratuită. Erau deopotrivă băi de abur, aer fierbinte, cadă, duşuri calde şi reci, dar şi masaj, după cum păstrează arhivele vremii. Astăzi, din vechea clădire au mai rămas doar vagi resturi de construcţie, ascunse de vegetaţie, restul viind furat cărămidă cu cărămidă de hoţii de materiale de construcţii, după ce clădirea a fost abandonată. În total, spun arhivele vremii, în toată Valea Jiului funcţionau nu mai puţin de 9 băi comunale, la petroşani, la Lupeni, la Vulcan, la Petrila şi la Aninoasa, adică tocmai în zonele unde industria extractivă se dezvolta în acele vremuri. Din aceste imobile a rămas doar amintirea, iar reînfiinţarea unei băi comunale la Vulcan reprezintă aproape o întoarcere în timp.