Liceeni din cinci localităţi ale judeţului au „evadat” în civilizaţia antică, la sfârşitul săptămânii trecute, cu ajutorul proiectului „Tânărul arheolog” organizat de Asociaţia Pro Corvina. Proiectul este finanţat de Comisia Europeană prin programul „Tineret în acţiune”
Vânătoarea de comori şi olăritul după metode antice au fost activităţile care au pus stăpânire pe curiozitatea şi atenţia tinerilor arheologi. Evenimentul s-a desfăşurat la Sarmizegetusa, în baza arheologică pe care o ocupă cercetătorii monumentelor din capitala provinciei romane Dacia. În acest sfârşit de săptămână, elevi din Deva, Hunedoara, Brad, Orăştie şi Lupeni, participanţi la cel de al doilea atelier („Ceramica – artefact arheologic II”), au ars vase de lut, după ce în urmă cu aproape o lună tinerii au învăţat să modeleze lutul, realizând vase după modele din antichitate sub îndrumarea arheologilor profesionişti.
Antici pentru câteva zile
Obiectivele atelierului au vizat prezentarea metodelor de decorare a vaselor ceramice, prin incizare şi prin pictare. „Accentul s-a pus pe educaţia tinerilor prin jocuri cu tematică de cunoaştere cu scopul formării legăturilor de grup. Nu au lipsit, cum este de înţeles jocurile având ca scop acumularea de cunoştinţe teoretice şi practice, precum şi fixarea cunoştinţelor dobândite. „Vânătoarea de comori”, a fost un joc foarte apreciat de tineri, ei au folosit cunoştinţele acumulate în timpul ghidajului profesionist între monumentele capitalei provinciei romane Dacia. Jocul le-a dat tinerilor ocazia să îşi folosească ingeniozitatea şi creativitatea pentru a putea descifra indiciile oferite de organizatori”, spune Dr. Iosif Vasile Ferencz, arheolog la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.
„A fost foarte frumos, dar timpul a zburat prea repede. Mi-a plăcut în special modelarea lutului. A fost chiar super! Şi mi-a şi ieşit. Sper să se mai facă, aş vrea să mă mai duc. A fost o experienţă minunată”, spune Cristian Lupşa, elev la Liceul „Grigore Moisil” din Deva.