Acestea pot fi deschise numai după ce primesc avizul DSVSA Hunedoara
Ne apropiem cu pași repezi de sărbătorile pascale, ceea ce înseamnă că va începe și forfota în piețele și magazinele din județ.
Nici o masă fără miel
Știm cu toții că, de pe aproape pe nicio masă festivă, nu lipsește carnea de miel. Pentru ca hunedorenii să știe ce cumpără și să nu își pună sănătatea în pericol, inspectorii sanitar-veterinari încep, de săptămâna aceasta, verificările în zonele unde se vor comercializa produsele specifice Paștelui. „Din data de 27 martie vom începe controalele pentru sărbătorile Pascale. Vor fi verificate toate unitățile de producție și de desfacere a produselor de origine animală. De asemenea, vom fi foarte atenți la carnea și produsele din miel, prin verificarea salubrității și conformității cu legislația sanitar-veterinară. Totodată, se permite și deschiderea centrelor temporare de sacrificare a mieilor, în baza unor cereri efectuate de către primăriile care doresc să deschidă astfel de unități”, a declarat Mihai Jula, directorul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara.
Șapte centre așteaptă avizul favorabil
Până în prezent, există șapte solicitări pentru deschiderea unor centre de sacrificare a mieilor, respectiv în Deva, Brad, Simeria, Orăștie, Hunedoara, Petroșani și Vulcan. Acestea vor avea un program bine stabilit, iar sacrificarea se va face doar sub atenta supraveghere a specialiștilor. „Centrele se vor deschide în perioada 30 martie- 12 aprilie, cu un program de sacrificare a mieilor în intervalul orar 07:00-17:00. Aceste acțiuni se vor desfășura sub supraveghere sanitar-veterinară permanentă. Centrele vor fi deschise doar la cererea agenților economici sau a reprezentanților primăriilor, în spații special amenajate. În cursul acestei săptămâni, cei care au despus deja cererile vor primi și răspuns din partea noastră”, a mai adăugat Mihai Jula.
Atenție de unde cumpărați carnea!
În județul Hunedoara, există un singur abator autorizat, care funcționează pe tot parcursul anului. Inspectorii sanitar-veterinari recomandă hunedorenilor să achiziționeze carnea de miel și preparatele din aceasta, din locuri special amenajate. Potrivit legii, pentru a oferi spre vânzare carne, măcelarii din punctele de sacrificare a mieilor trebuie să lucreze cu mănuși, sorțuri curate și căști speciale pe cap.