Pentru a rezolva problema câinilor fără stăpân, autorităţile obligă toţi proprietarii de câini care nu au valoare chinologică sau nu desfăşoară activităţi utilitare să fie sterilizaţi
Cu câteva excepţii, toţi câinii de companie din ţară, indiferent de rasă, trebuie sterilizaţi obligatoriu începând din acest an. Cel puţin asta prevăd Normele metodologice de aplicare a legii care ar trebui să rezolve problema câinilor fără stăpân. “Persoanele fizice sau juridice, asociaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor care deţin câini de rasă comună sau metişi au obligatia să îi sterilizeze până cel tîrziu la data de 1 ianuarie 2015”, este prevăzut la art. 39. Câinii utilitari, câinii de vânătoare, cei cu pedigree şi cei cu boli cronice, care nu pot suporta operaţia de sterilizare, ies de sub incidenţa Legii.
Bază de date a câinilor
“Această acţiune este implementată de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în colaborare cu Colegiul Medicilor Veterinari şi autorităţile publice locale care gestionează problema câinilor fără stăpân. În principal, medicii veterinari vor explica tuturor proprietarilor de câini de pe raza circumscripţiei, ceea ce prevede legea. Totodată prin această acţiune, vor fi luaţi în evidenţă toţi câinii cu stăpân din ţară. Este un program foarte greoi, iar după ce oamenii vor fi informaţi, probabil că nu va exista nicio problemă legată de aplicarea legii”, spune Leontin Laslău, purtător de cuvânt al ANSVSA Hunedoara. Pentru deţinătorii de animale care nu îşi permit sterilizarea animalului, primăriile pot subvenţiona parţial sau total costul operaţiei.
Perioada de convalescenţă, până la trei zile
Deşi nu au primt încă nicio informare oficială în acest sens, medicii veterinari ştiu deja de existenţa noilor prevederi legale. “În general mulţi dintre deţinătorii de câini de companie, nu au pedigree pentru câini, chiar dacă sunt de rasă. Astfel, din punct de vedere al documentelor, ei nu au valoare chinologică, şi nu îşi pot demonstra rasa, fără certificat de origine”, spune medicul veterinar Bogdan Brehart. Operaţia de sterilizare nu este una complicată, iar perioada de convalescenţă durează între două şi trei zile. Costul unei astfel de intervenţii depind de greutatea animalului şi medicamentele folosite pentru anestezie.